Когато агресията става норма на поведение

  • 04 май 2023 14:38

  • 1741
  • 0
Когато агресията става норма на поведение
© pixabay

Сърбия и не само тези дни скърби за жертвите на малолетен убиец. На Балканите доскоро такива неща не се случваха, признават потресените комшии. В САЩ обаче изобилстват убийствата, вършени от ученици. В началото на т.г. излезе статистика, че там деца убиват по 100 души на година! Отделно на всеки пет минути някъде по света умира дете, което е жертва на насилие.

Децата са жертви на възрастните в едно общество.

Тази нелепа статистика ще продължава докато подрастващите от най-ранна възраст са изложени на перманентно облъчване с филми за насилие, бой, терор, войни, престрелки и прочее. Родители с кеф купуват на отрочетата си и игри с насилие, за да не им се мотаят в краката и да ги оставят на мира.

Тази тенденция дойде по нашите земи от отвъд Океана и продължава до днес. Погледнете какво се случва в нашите училища и се запитайте дали пък няма скоро и тук някое психясало отроче да грабне оръжията на немарливия си родител, който няма време да възпитава своето потомство, улисан кой знае в каква глупост.

Психолози и психиатри отдавна предупреждават за опасностите от агресията, насаждана в общественото пространство, която, разбира се, най-напред тръгва от семейството.

Никой не е длъжен навън да ни възпитава децата, а семействата последните години далеч не са „основна градивна клетка” на обществото.

Като капак на цялата разруха дойде и изолацията и вторачването в компютрите по повод на Ковид-истерията. И резултатите не закъсняха - над 1/3 от семействата са засилили нападателното поведение помежду си, а това най-пряко се отразява на децата, по данни на психолози и училищни съветници.

Последните години, за съжаление, агресията се превърна в норма на поведение в обществото ни, което иначе е описвано от класиците като търпеливо, кротко, раболепно и т.н..

Ще позволим ли обаче да бъдем победени от насилието и простащината – зависи само от самите нас. На вчерашната дата, когато стана кървавото меле в Белград, е роден един голям български режисьор, актьор, художник – Иван Андонов. Приживе той казваше, че „всяко Днес има своето Вчера”. Така че агресията сред децата днес, е зачената вчера от техните родители, близки, съученици…

Последвайте канала на

Аделина Делийска
1741 0

Свързани новини

Водещи новини