Премахване на постройки за временно пребиваване на кучета предизвика протест в Логодаж

  • 03 май 2023 15:01

  • 481
  • 0
Премахване на постройки за временно пребиваване на кучета предизвика протест в Логодаж
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Премахване на постройки към център за временно пребиваване на кучета предизвика протест в благоевградското село Логодаж. Доброволци, които подпомагат отглеждането на кучетата в Центъра за временно пребиваване на пострадали животни „Оскар и Лора 2019“, се събраха днес пред мястото, за да изразят несъгласието си със заповедта на кмета на община Благоевград Илко Стоянов за премахване на постройките. 

По думите на Бойко Гренкце, който ръководи едноименната фондация, центърът е изграден със средства на дарители, а кучетата, които са там, се отглеждат в заградено пространство край селото до осиновяването им от български или чуждестранни граждани и организации. 

„Тук сме чисто морално да подкрепим каузата на Бойко, всички знаем, че повече от 20 години той обгрижва животни на територията на Благоевград“, каза пред БТА Елена Попова, която е сред доброволците, полагащи грижи за животните. Попова посочи, че на територията на центъра има 26 кучета, от които 23 са чипирани, кастрирани и регистрирани в общината. 

Полиция проверява клипове на боеве с кучета, взривили социалните мрежи

На пресконференция кметът на Благоевград Илко Стоянов коментира днешния протест, като посочи, че обектът, в който се отглеждат кучетата, е незаконен, няма и подадени документи или заявления, с които същият да бъде регистриран като приют за животни. Попълнените документи във връзка с отглежданите там кучета не са въведени коректно във ветеринарномедицинската система, част от кучетата, които са заявени от Бойко Гренцке за регистрация, се водят на други лица от различни градове в България, сред които от София и Кърджали, има данни за 8 кучета без чип, каза още Илко Стоянов. 

По думите на кмета на Благоевград центърът представлява „депо за разпространение на кучета в целия град“. Той припомни акция на общината със служители на Първо районно управление – Благоевград, при която бяха установени две кучета без ушни марки, планирани да бъдат пуснати при стария гробищен парк на града. Още тогава са започнати процедури за установяване на законността на обекта край Логодаж, при което е установено, че изградените постройки и ограда върху частния имот са незаконни. 

Илко Стоянов каза още, че предстои да подаде сигнал до прокуратурата във връзка с условията, при които се отглеждат животните в центъра. Той допълни, че след редица сигнали за ухапани жители на Благоевград, както и за отровени животни, е провел срещи с природолюбители и с пострадали хора. 

„Призовавам тези хора да вложат енергията и усилията да изградят нещо законно и да отговарят за него. Разликата ще е в това, че ако го направят законно, ще носят отговорност. Тогава всяко куче трябва да се регистрира, като влиза, а сега не знам какво влиза, какво излиза и при какви условия живее“, каза още кметът на Благоевград. 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
481 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини