Община Габрово ще осигурява услугата „Топъл обяд“ и в следващите две години

  • 03 май 2023 11:34

  • 222
  • 0
Община Габрово ще осигурява услугата „Топъл обяд“ и в следващите две години
© Bulphoto/ архив

Общинската администрация в Габрово ще продължи да предоставя топъл обяд на хора в неравностойно положение и в следващите две години. Това е възможно след подписано допълнително споразумение с Агенцията за социално подпомагане. Това съобщи за БТА Миглена Въгленова, главен експерт „Публичност и визуализация“ в отдел „Проекти и икономическо развитие“ на Община Габрово, предаде БТА. 

Според споразумението ще бъдат отпуснати още 509 180 лв., с които храната ще бъде осигурена до 30 септември 2025 г. Финансирането е по линия на новата Програма за храни и основно материално подпомагане за периода 2021 – 2027 г. Капацитетът е 230 лица, които получават безплатно храна за обяд – супа, основно ястие, хляб и веднъж седмично - десерт, на стойност 3,20 лв., посочи Въгленова.

Храната се приготвя от габровската филма „Соня Трейдинг“ ЕООД и се разпределя от определени пунктове в града в работни дни. За потребителите, които имат проблем с придвижването, има осигурен транспорт на храната до дома им. 

От началото на проекта през октомври 2022 г. до момента над 250 души са се възползвали от социалната услуга. Освен в града, подкрепа получават и нуждаещи се от селата Жълтеш, Гергини, Райновци, Новаковци, Поповци, Янковци, Враниловци, Трънито, Копчелии, Влайчовци и Николчовци.

Помощта е предназначена за лица и семейства с ниски доходи, които са в невъзможност да задоволят основните си жизнени потребности и за тях е установена нужда от ежедневна допълнителна подкрепа, или които заради здравословни ограничения са със затруднено самообслужване. Те ползват и консултации за достъп до други социални услуги, относно административни процедури, за здравна и образователна помощ.

Последвайте канала на

Десислава Станева
222 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини