Илияна Йотова участва в десетата юбилейна конференция "Балканите в XXI век - българският поглед"

  • 28 април 2023 16:32

  • 160
  • 0
Илияна Йотова участва в десетата юбилейна конференция "Балканите в XXI век - българският поглед"
© Президентство
Слушай новината Слушай новината

България трябва да има водеща роля сред страните от Западните Балкани. Да има по-амбициозна, дългосрочна и последователна политика в тези страни и в отношенията им с Европейския съюз, а не да се държи като боязлив съсед, който гледа отстрани. Балканската политика на България не трябва да се изчерпва само с Република Северна Македония.

Тази позиция изрази вицепрезидентът Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , на конференцията „Войната в Украйна и Балканите: геополитически влияния, регионални конфликти, национални интереси“, която се проведе в Университета за национално и световно стопанство, съобщиха от прессекретариата на президентството. Форумът се организира от Центъра за балкански изследвания към УНСС съвместно с Българското дипломатическо дружество, Института по икономика и международни отношения, Националната асоциация за международни отношения и списание „Международни отношения”. 

Илияна Йотова: Днес говорим повече за оръжие, отколкото за мир

В изказването си вицепрезидентът постави въпросите за развитието на страните от Западните Балкани и тяхното европейско бъдеще в контекста на войната в Украйна и последствията от нея. По думите на Йотова съществува риск тези страни да се превърнат във втори фронт, който Русия да отвори в Европа. „Войната в Украйна е нова разделителна линия, която събужда стари страхове в балканските страни. Дали Западните Балкани няма да се превърнат отново в арена на сериозни конфликти, като се има предвид съществуващото етническо напрежение? Дали тази част няма да бъде забравена и вниманието на Европейския съюз изцяло да се насочи към възстановяването на Украйна“, постави въпроси Йотова и изтъкна непостоянната европейска политика в тази част от Стария континент. „Политиката на Европейския съюз към Западните Балкани е на приливи и отливи, разнопосочните сигнали пораждат допълнително недоверие на тези страни. След Солунския процес през 2003 г. темата за европейската им интеграция беше забравена, докато през 2018 г. не бе поставена отново на масата от Българското председателство на ЕС. Декларацията от София е много важен документ. Силен документ беше приет и в края на 2022 г. на срещата на върха на ЕС в Тирана“, посочи вицепрезидентът. По думите й България може да бъде ценен помощник за тези страни със своя опит в процеса на присъединяване към ЕС.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
160 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини