Дронове ще помагат за локализиране на пожари в села в Ямболско

  • 28 април 2023 14:58

  • 179
  • 0
Дронове ще помагат за локализиране на пожари в села в Ямболско
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Дронове ще помагат за локализиране на пожари в Ямболско. Наред с това са изградени и оборудвани противопожарни депа в шест села – Скалица, Сламино, Калчево, Генерал Инзово, Бояджик и Златари. Противопожарните депа и дроновете са осигурени от екоорганизация, съобщават от Община Тунджа, цитирани от БТА.

Три от шестте дрона са снабдени и с термокамери. Депата са оборудвани с всичко необходимо за гасене – кофпомпи, шлангове, тупалки, инструменти, електрически фенери, моторни резачки и помпи. Местоположението им е подбрано с цел пълно покритие и бърза реакция при възникване на пожари на територията на цялата община. Разполагат също с радиостанции и лична предпазна екипировка.

Двойно са се увеличили горските пожари в Ловешко

Депата са изградени в общински помещения от Фондация „Екология, комуникации и общество“ по проект за опазване на биоразнообразието и подобряване на природозащитното състояние на видове в мрежата „Натура 2000“. Ще бъдат организирани обучения с жителите на селата по места за реакция при пожар и боравене с оборудването.

„Хората оценяват ползата от подобни съоръжения както за опазването на природата, така и за имуществото, земеделските и горски насаждения на местната общност“, коментира Павел Банов, член на Управителния съвет на фондацията.

Мая Йорданова
179 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини