Кой държи за … семената разните проверяващи?!

  • 24 април 2023 14:05

  • 1391
  • 0
Кой държи за … семената разните проверяващи?!
© pixabay

Някой жив нормален гражданин дали е чул да са санкционирани търговци,прекупвачи, преработватели заради нереално завишените цени на хранителните продукти, въпреки поевтиняването на суровините преди месеци?! Хвърлиха ни прах в очите, че уж разни органи, които издържаме, били проверявали, ама какви са резултатите, вероятно е тайна, която не е предназначена за деликатни уши, щом не ни я съобщават.

Зърнопроизводителите в България справедливо поискаха помощ от държавата и ЕС заради вноса на украинско зърно и други хранителни продукти. Земеделският министър Явор ГечевЯвор ГечевЯвор Гечев е роден на 10 юни 1978 г. в Пловдив. По образование е инженер-агроном.   През 2001 г. и служебното правителство подкрепиха родните производители и днес трябва да стане ясно какво ще съобщят от европейската чиновническа централа по въпроса, тъй като протести срещу вноса на зърно – слънчоглед и пшеница, както и други продукти, има и в Унгария, Полша, Словакия, Румъния…

Меко казано странно, а според мен дори нелепо, звучат изказвания, които са насочени в интерес на чуждия внос и срещу нашите производители.

Първата мисъл, която ми хрумна като гледах сутринта пред БНТ Георги Койнов, финансов директор на едно от най-големите предприятия за производство на сурово слънчогледово масло, бе да му възложат на него да изкупи цялото внесено количество слънчоглед от Украйна и така той да може да си реши всички проблеми. Така де, защо да се мъчи човекът в недоимък?!

Държавата обаче трябва да помогне на нашите производители, които заради министерско разпореждане от лани държат на складове своята продукция, а слънчогледовата е нетрайна. От бранша твърдят, че месеци наред не са проверявани прецизно вносните продукти и чак сега са започнали да ги изследват за забранени вещества и химикали.

Фантазия не ми стига какво ядем в резултат на това безхаберие!

Пак от това съсловие дойде вестта, че в Полша се правели многостепенни проверки на зърното и всичко останало и били установени наличности на наднормени количества пестициди, вредители и т.н. и т.н..

От това възникват няколко съвсем простички въпроса:

Тук защо нямаме информация за такива проверки или ни тестват колко можем да издържаме на отрови, да ядем зърно, годно само за био гориво и прочее? Човек ще рече, че някой държи за … семената проверяващите от тези комисии!

Защо цените на храните не помръдват, въпреки поевтиняването на суровините?

Няма ли кой да озапти спекулата?

Само едно е сигурно – хрантутим десетки чиновници в разнородни комисии залудо. Напълно залудо.

Последвайте канала на

Аделина Делийска
1391 0

Свързани новини

Водещи новини