Културните ни паметници са под закрилата на ЮНЕСКО, но са в отчайващо състояние

  • 20 април 2023 14:56

  • 234
  • 0
Културните ни паметници са под закрилата на ЮНЕСКО, но са в отчайващо състояние
© Булфото (архив)

В България паметниците на културата под закрилата на ЮНЕСКО са седем - сред тях Боянската църква, Мадарският конник, Рилският манастир. От 1984 година с решение на ЮНЕСКО 18 април е датата, на която се отбелязва Международният ден за опазване на недвижимото културно наследство.

Паметниците на културата са навсякъде около нас и често не обръщаме внимание на състоянието им. Една такава сграда е Домът на миньора в Перник. Тук коридорите са облицовани с италиански мрамор и чешки фаянс, таваните са с фризове и кристални полилей.

Тридневен фестивал в Чипровци ще популяризира чипровския килим

"Сградата е построена през 1932 година, изключително важна за перничани, тъй като тя е част от историята на малкото село Перник в края на 19-и век, до един 100-хиляден град в наше време. Това архитектурно бижу, което е един от символите на Перник, дълго години беше в частни ръце. През изминалата година беше обявена на публична продан от частен съдия изпълнител, след което кметът на Перник - г-н Владимиров, както и областният управител - господин Веселинов, се задействаха много бързо. Задействаха процедурите за да бъде отпуснато финансиране от страна на държавата да бъде закупена сградата", каза пиарът на община Перник - Адриан Скримов, предаде bgonair. 

Благодарение на държавно финансиране общината успява да придобие собствеността ѝ. Не всички паметници на културата обаче имат този късмет, разказва скулпторът и бивш служебен министър на културата Велислав МинековВелислав МинековВелислав Минеков е професор в Националната художествена академия (НХА). Завършва образованието си.

"За съжаление, имаме паметници, които са в отчайващо състояние и това е продължило години наред, не само през последните 10-15", поясни той.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
234 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини