Състоянието на родилката от Сливен остава тежко

  • 18 април 2023 12:33

  • 1998
  • 0
Състоянието на родилката от Сливен остава тежко
© Novini.bg/ Canva

Състоянието на 30-годишната родилка от Сливен остава тежко. Жената беше транспортирана по спешност до София с военния самолет „Спартан“ навръх Великден. В Сливен десетки даряват кръв.

Вече трети ден за пациентката се грижат реаниматорите в столичната болница „Токуда“. Родилката е приета с полиорганна недостатъчност. Именно заради това е било взето решение жената спешно да бъде транспортирана по въздух от Сливен в София.

На 16 април, докато всички са у дома със семействата си, капитан Евгени Златанов и старши лейтенант Калоян Атанасов от 16-та авиобаза са призовани да спасят пациентката в критично състояние.

„Излетяхме към 15:50 часа с надеждата да помогнем и да си изпълним както трябва задачата“, каза капитан Евгени Златанов.

Какво е състоянието на родилката от Сливен?

Жената е в тежко състояние, с огромна кръвозагуба, бъбречна и чернодробна недостатъчност. Лекарите в реанимация я стабилизират преди спешния полет с военния самолет „Спартан“.

„Спешно ѝ преляхме три литра кръв и плазма. Два пъти се наложи да отидем до Стара Загора, за да вземем кръвни продукти, които преляхме на родилката“, обяснява директорът на сливенската болница д-р Васислав Петров.

Пилотите на борда разказаха първо по bTV, че са били особено внимателни с пациентката на борда. „Полетът трябва да протече много по-плавно и прецизно. Когато имаме такъв пациент, не можем да си позволим преминаването през турбулентни зони - зони със силен дъжд или буря“, казва старши лейтенант Калоян Атанасов.

На борда на „Спартан“ е и реанимационен екип на от болница „Токуда“, ръководен от проф. д-р Николай Младенов. Той наблюдава състоянието на родилката.

„При такива мисии трябва да съобразим полета на съответна височина, който е подходящ за такива пациенти на борда. За съжаление  времето не беше с нас, имаше турбулентност по време на полета, но се постарахме да не влизаме в тези зони“, каза още старши лейтенант Калоян Атанасов.

От началото на годината са осъществени седем въздушни операции със „Спартан“ - пет по транспортиране на пациенти в критично състояние и две донорски ситуации.

Очаква се първите два от общо шестте медицински хеликоптера да пристигат през лятото, а машините ще излитат само от летищата във Враждебна и Долна Митрополия.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1998 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини