Патриарх Неофит няма да отслужи празничното богослужение в полунощ

  • 15 април 2023 08:26

  • 13887
  • 3
Патриарх Неофит няма да отслужи празничното богослужение в полунощ
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

Негово светейшество българският Патриарх НеофитПатриарх НеофитНеофит I е висш български православен духовник, глава на Българската православна църква и на няма да отслужи празничното богослужение в полунощ. 

Той ще бъде заместен от врачанския митрополит Григорий, предава bTV.

В ранните часове на Велика събота българска църковна делегация, водена от Старозагорския митрополит Киприан отпътува за Йерусалим, за да донесе у нас, Благодатния огън. Заедно с него са и петима свещеници. В делегацията са включени Емил Велинов от Светия синод и посланика ни в Израел Румяна Бъчварова. Те пътуват с правителствения самолет "Фалкон".

Българската църковна делегация ще присъства на богослужението в храма "Възкресение Христово" в Йерусалим, където над гроба на Иисус Христос всяка година от небето се спуска Благодатният огън, наричан още Свещен или Небесен. На Велика събота вярващи от цял свят пристигат в Йерусалим, за да станат свидетели на чудото.

Президентът Радев ще присъства на празнично богослужение за Възкресение Христово

Българската делегация първа ще вземе Благодатния огън от храма на Божи гроб тази година.

Към 23:40 ч. фенерът с Благодатния огън ще бъде изнесен от параклиса в Синодалната палата и с литийно шествие ще бъде пренесен в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". Очакваше се Патриарх НеофитПатриарх НеофитНеофит I е висш български православен духовник, глава на Българската православна църква и на да отслужи празничното богослужение в полунощ, но той ще бъде заместен от врачанския митрополит Григорий.

Гражданите ще бъдат проверявани с металдетектори за наличие на огнестрелни и хладни оръжия, остри предмети, експлозиви и леснозапалими вещества, източници на йонизиращи лъчения, фойерверки и други пиротехнически изделия.

Тези които носят обемисти багажи, няма да бъдат допускани до мероприятието. Достъпът на лица във видимо неадекватно състояние също ще бъде ограничаван.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
13887 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Постоянно болен

2023.04.15 | 11:09

3
Да се откаже вече от поста си , очевидно че не става за нищо
ZeЛЕвСКИ

2023.04.15 | 09:21

2
ХЪРБИ НЕЩАСТНИ, ВСИЧКО Е НАПРАВЕНО ЗА БОГАТИТЕ ...... ДАЖЕ И ЛЪЖЛИВИЯ ЕВРЕЙСКИ БИЗНЕС НАРЕЧЕН ХРИСТИЯНСТВО ГО КАЗВА В ПРАВ ТЕКСТ....... Защото който има, нему ще се даде, и ще има изобилие, а който няма, от него ще се отнеме и това, което има. Евангелие НА МатеЯ глава 13:12
ддоган мангала

2023.04.15 | 09:03

1
бойко спермата празнува байрав боклук такъв

Добави коментар

Водещи новини