СБЖ: Да подкрепим апела за мир!

  • 11 април 2023 12:54

  • 1151
  • 0
СБЖ: Да подкрепим апела за мир!
© pixabay

В Съюза на българските журналисти получихме открито писмо от представители на българската интелигенция, отправящо апел за мир. То е отворено за още желаещи да го подпишат. Всеки, който прояви такова желание, нека пише на електронната поща на политолога Румен Дечев - dimovrum@yandex.com

Предлагаме тук текста на писмото:

Открито писмо към българската общественост и новоизбраните представители в 49 ОНС

В момент, когато механизмът на народното представителство преминава през криза, националната интелигенция засилва своята роля на исторически представител на народа. Нейна мисия още от времето на Светите братя Кирил и Методий винаги е била да обединява българското общество, да му показва истинските национални приоритети, да го предпазва от грешни стъпки по стръмния и опасен друм на историята.

Ние, подписалите това писмо представители на българската интелигенция, се считаме отговорни да заявим, че в днешния труден момент от европейската история най-важният национален приоритет е да опазим мира, да държим милото ни Отечество далеч от всякакви войни и конфликти. Имаме горчив исторически опит. И трите ни участия във войните на ХХ в. завършиха със съкрушителни национални катастрофи. Днес, в епохата на глобализация, когато страната е подложена на сериозни външни въздействия от всякакво естество, когато в мирно време сме покрили всички показатели за криза и национална катастрофа, да се включим в нов военен конфликт означава стъпка към сигурно самоубийство.

Обръщаме се към всички прослойки на българското общество. Изразете своето категорично желание за мир.

Изисквайте от своите избраници в Народното събрание да се съобразят с това изначално условие за нашето съществуване и просперитет. Осъзнайте най-важното - само постоянното и твърдо отстояване на нашето искане за мир може да спаси страната от смърт и разрушения, живота на нашите деца и внуци.

Обръщаме се към новоизбраните представители в 49 Обикновено народно събрание. Забравете съперничества и лични сметки, работете за оцеляването на България. Днес това означава на първо място мир, като необходима предпоставка за решаването на тежките икономически, културни и социални проблеми, пред които сме изправени. Има към какво да насочите вашето внимание, има къде да приложите вашите знания. Обединете се в името на мира, изолирайте подстрекателите на конфликти, решавайте реалните проблеми на страната. И ние ще ви подкрепяме!

 

Акад. Георги Марков, историк

Акад. Васил Гюзелев, историк

Д-р Петър Берон

Снежана Тодорова, председател на СБЖ

Бойко Ламбовски, поет

Румен Дечев, политолог

Проф. Людмила Илиева, филолог

Проф. Петко Тодоров

Доля Осиковска, журналист, съучредител на Комитета за екологична защита на Русе

Проф. Здравка Константинова

Петьо Дафинкочев, журналист

Къдринка Къдринова, журналист

Виктория Чолакова, журналист

Зорница Илиева, журналист

Пресян Петров, журналист

Стоил Рошкев, писател и журналист

Д-р Войн Божинов, историк

Проф. Нина Дюлгерова, историк

Васил Василев, художник

Георги Тодоров, богослов

Проф. Диляна Ботева, историк

Доц. д-р Атанас Мангъров

Магдалена Видева, журналист

Любомир Николов, писател

Георги Пирински, главен редактор на сп. "Ново време"

Мария Пачкова, преводач и преподавател

Петя Пейчева, журналист

Последвайте канала на

Аделина Делийска
1151 0

Свързани новини

Водещи новини