Почина художникът Иван Савов

  • 03 април 2023 08:38

  • 10123
  • 0
Почина художникът Иван Савов
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Художникът Иван Савов е починал внезапно и неочаквано, в усилена подготовка на изложба. Това съобщиха от Съюза на българските художници (СБХ).

Художник с богата култура, която му позволява да работи с режисьори и музиканти, с литературни текстове. Любопитен към света творец, който не познава граници в жанровете и техниките. Един от малкото, посветени в сложната техника на енкаустиката, допълват от Съюза.

Почина световноизвестен български учен

Иван Савов е роден в Сливен. Завършва Гимназията за приложни изкуства в София. Дълги години работи като главен художник на Русенската опера. Бил е главен художник и режисьор в Пловдивската и в Бургаската опера, режисьор и сценограф в Камерна опера – Благоевград, главен художник на Старозагорската опера. Автор на над 250 сценографски проекта за оперни, балетни и драматични спектакли.

От 1991 година започва да се занимава и с режисура. Оттогава е реализирал 30 оперни заглавия, а негови спектакли са представяни в почти всички европейски държави, в Америка и Азия. Носител е на Сребърна лира (1987), Златна лира (2004) и Кристални лири на Съюза на българските музикални и танцови дейци, на Наградата за сценография на СБХ (1982), През 2018 получава званието Почетен гражданин на Сливен и Националната награда за литература и изкуство „Добри Чинтулов“ за значителен принос за духовното развитие на града и в българската култура.

Творби на Иван Савов са притежание на Национална галерия, галериите в Сливен, Стара Загора, Русе и на многобройни частни колекции в България, Швейцария, Белгия, САЩ, Швеция и др.

Цветелина Кирилова
10123 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини