Фонд „Ин витро" в Сливен е подпомогнал 13 двойки през 2022 година, родени са шест бебета

  • 31 март 2023 12:57

  • 274
  • 0
Фонд „Ин витро" в Сливен е подпомогнал 13 двойки през 2022 година, родени са шест бебета
© Bulphoto/архив
Слушай новината Слушай новината

Общински фонд „Ин витро" в Сливен е подпомогнал финансово 13 двойки през 2022 година, съобщиха от общинския пресцентър. Това става известно от доклада и финансовия отчет за дейността на Комисията към фонда за изминалата година, който предстои да бъде гласуван на предстоящата сесия на местния парламент на 6 април. От подпомогнатите двойки са родени шест деца.

За годината от бюджета на фонда са изразходени над 50 хил. лв., като общият му размер е бил 110 хиляди лева.

"Общинският фонд „Ин витро" в Сливен е сред тези, които отпускат най-много средства в сравнение с други общини в страната, каза за БТА общинският съветник и председател на Комисията към фонда Момчил Пантелеев. Процедурите са скъпи, необходими са достатъчно средства, за да могат да бъдат те осъществени. Подпомагат се семейства, които са изпаднали в отчаяние. Дейността набира все повече популярност и напоследък не се наблюдава притеснение за кандидатстване от страна на семействата с репродуктивни проблеми."

Общински фонд за асистирана репродукция и лечение на репродуктивни заболявания на семейства, двойки, живеещи на семейни начала и жени без партньор на територията на общината осигурява финансова помощ веднъж годишно в размер до 5 хил. лв. Процедурите могат да бъдат извършени, както в здравни заведения на територията на цялата страна, така и в чужбина.

От създаването на фонда през 2013 г. до края на 2022 г., са подадени и одобрени 178 заявления за финансово подпомагане. Кандидатите имат право на едно финансиране от Общинския фонд в рамките на една година. Някои от двойките са подпомогнати повече от един път, тъй като в правилата на програмата няма фиксиран брой опити и не се ограничава правото на желаещите да кандидатстват.  През месец август 2022 г., Общината увеличи сумата, отпускана от фонда от 3 на 5 хил. лв.

Последвайте канала на

Десислава Станева
274 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини