Лозари на протест пред Президентството: Чуйте ни, чуйте ни!

  • 31 март 2023 13:26

  • 1302
  • 9
© Novini.bg

Чуйте ни, чуйте ни! Това скандират лозари от цялата страна пред сградата на Президентството, където се провежда протест. 

"Казаха се хубави приказки, но нищо от обещаното не се спази. Апелирахме среща с Министерство на земеделието преди да бъде взето решение за разпределение на кризисните средства. Пак сме най-прецакани в сравнение с всички други браншове с трайни насаждения. Не сме по-малко земеделци. Не разбираме по каква логика се взимат решенията за разпределение на средствата. Искаме ясни критерии при разпределението. Получваме 40 лева на декар. Държавата няма безкрайни възможности, но за едни държавата е мащеха, за други - майка. С най-голям недостиг сме, но получаваме най-малко. Няма регистър на овошките, нито на която и да е друга земеделска култура", заяви пред журналисти един от протестиращите лозари.

Той отбеляза още, че лозарският бранш осигурява работни места целогодишно. "Искаме среща с президента. За нас ще бъде голяма част, ако той ни обърне внимание и ни покани на среща. Депозирали сме писмо в Президентството и очакваме адекватен отговор", добави представителят на протестиращите.

Протестът е организиран от Национално сдружение на българските лозари (НСБЛ) на 31.03.2023 г. и ще протече в следната времева последователност и маршрут: 

И лозарите излизат на протест

От сдружението отправят и следните искания:

- Обективни и публични критерии при разпределението на бюджетите за финансово подпомагане спрямо всички сектори в земеделието;

- Лозарския регистър: актуализиран, дигитализиран и публичен. Обществено достъпни регистри за всички сектори в земеделието;

- Инвестиции/мерки за инвестиции в техника и иновации за лозарските стопанства. Работещи!;

- Предвиждане на ежегоден национален бюджет за подпомагане на лозаро-винарския сектор и десертните лозя. (за минимум 5 последователни години, като временна кризисна мярка за подобряване на състоянието на сектора). Алтернативно предвиждане на бюджет и предоставяне на възможност за изкореняване на лозови насаждения с оглед да създаде възможност да си преструктурираме бизнеса;

- Ефективно, компетентно и адекватно работеща администрация в полза на земеделските производители, която да е в непрекъсната комуникация със земеделските сектори и да взема обективни и компетентни решения след консултации с тях, не самостоятелно; 

- Контрол на качеството на произвежданото българско вино и контрол на продажбите на винено грозде. Контрол на качеството и вноса на винено грозде и вино от държавите членки на ЕС и трети страни. Контрол на продажбите на десертно грозде произведено от други страни членове на ЕС на територията на страната;

- Компетентен изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по лозата и виното, който да се погрижи агенцията да си изпълнява функциите, а именно контрол в лозаро-винарския сектор в пряко взаимодействие с Агенция митници и Национална агенция за приходите, както и контрол на качеството на лозаро-винарски продукти на национално ниво.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
1302 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
ДИМ ДА ВИ НЕМА!

2023.03.31 | 21:01

9
СКА ПАНЯЦИ ГЯУРСКИ!
дано

2023.03.31 | 16:49

8
Еми пидераса бъде първия хомосексуалист, изпратен на източния фронт от новото правителство на войната, да умре за интересите на байДън,Бандера, Урсула-ваксинаторката или надрусания еврейн Зеленски.
ГЕРБ ФАЛИРА ЗЕМЕДЕЛИЕТО

2023.03.31 | 16:20

7
"- Лозарския регистър: актуализиран, дигитализиран и публичен. Обществено достъпни регистри за всички сектори в земеделието;" БРАВО!! НАЙ-НАКРАЯ НАРОДА ВЪСТАНА СРЕЩУ МАФИЯТА НА ДОНДУКОВ! СМЕЛО НАПРЕД И БОЙ ПО ТИРАНИТЕ!
ШИИБАМ ЧЕРВЕНИ ПП-тъ,ДБ - тъ

2023.03.31 | 14:53

2
ЗА ДВЕ ГОДИНИ И ЗЕМЕДЕЛИЕТО И ЛОЗАРИТЕ СА ФАЛИРАЛИ ЗАРАДИ КОКОРА И КИРУ.., ТЕ БЯХА И СЛУЖЕБНИ И РЕДОВНИ МИНИСТРИ ..

2023.03.31 | 16:20

6
ФАЛИРАХА ЗАРАДИ БОКО ПУТЬОТО КРАДЛИВ

2023.03.31 | 16:19

5
"- Лозарския регистър: актуализиран, дигитализиран и публичен. Обществено достъпни регистри за всички сектори в земеделието;" БРАВО!! НАЙ-НАКРАЯ НАРОДА ВЪСТАНА СРЕЩУ МАФИЯТА НА ДОНДУКОВ! СМЕЛО НАПРЕД И БОЙ ПО ТИРАНИТЕ!

2023.03.31 | 14:58

3
така е в ЕС
jadnoto

2023.03.31 | 16:16

4
отивай в сибир дам ще ти е супер
teeeeee

2023.03.31 | 14:49

1
teeeeee

Добави коментар

Водещи новини