Навършват се 140 години от рождението на д-р Георги Ефремов - един от спасителите на българските евреи от Холокоста

  • 30 март 2023 16:31

  • 308
  • 1
Навършват се 140 години от рождението на д-р Георги Ефремов - един от спасителите на българските евреи от Холокоста
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Днес се навършват 140 години от рождението на лекаря, публициста, общественика д-р Георги Ефремов, който има заслуга за спасяването на българските евреи от Холокоста, припомниха от музея в Кюстендил, цитирани от БТА. 

Ефремов е роден в Кюстендил на 30 март 1883 г. През 1910 г. завършва медицина в Чикаго и след практикуването на хирургическата си специалност в Кюстендилската болница става управител и завеждащ хирургическото отделение в нея. Редактира и издава в. „Добро здраве“, притурка към „Нов живот“. Автор е на 9 брошури на здравна тематика. Превежда специализирана литература от английски и руски език.

Като кмет на града за периода от 15 ноември 1942 г. до 9 септември 1944 г. извършва редица благоустройствени действия по подобряване на хигиената в него, водоснабдяването и уличната радиофикация. С цел да направи родния си град курорт от европейска величина, кани балнеолози от чужбина, посещава балнеолечебни курорти в Унгария и Словакия. Участва в съставянето на перспективен план за развитието на града в балнеолечението с построяване на лечебен комплекс с нови бани, физиологически институт, нови хотели и др., разказаха още от музея.

Близки на спасени български евреи разказват за събитията от 1943 г.

През март 1943 г. се включва в събитията по спасяването на българските евреи. Заедно с околийския управител Любен Милтенов информира представители на местната еврейска общност за готвената депортация, за чието организиране от Комисарството по еврейските въпроси в Кюстендил е изпратен Борислав Тасев. Последният недоволства за своевременно издадената тайна и полага усилия, но среща съпротивата на местната околийска и общинска власт.

На 9 септември 1944 г. д-р Георги Ефремов е уволнен от новата отечественофронтовска власт и се отдава на публицистика. Умира на 24 октомври 1964 г. Същата година е удостоен със званието „заслужил лекар“, а през 1997 г. със званието „Почетен гражданин на Кюстендил”.

 

Мая Йорданова
308 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Емѝ...

2023.03.30 | 16:44

1
Искам да духам на всички военни от американските окупационни бази в България. Дано повечето са негри със големи черни паламарки.

Добави коментар

Водещи новини