По главно шосе: Пускат нова отсечка на смъртта

  • 30 март 2023 13:59

  • 754
  • 3
По главно шосе: Пускат нова отсечка на смъртта
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Чисто нова, но въпреки това много опасна отсечка се готви да открие държавата по един от най-натоварените пътища у нас, Ботевград-Мездра.

Става дума за участъка от бъдещия скоростен път между Ботевград и село Новачене, където трасето е изградено и готово за пускане в експлоатация.

В този участък шосето е с две платна, всяко от които с по две активни ленти за движение. Проблемът е, че се формира около 6-километрова отсечка, в която няма изходи, аварийни площадки или каквато и да било възможност за автомобилите да излязат от активните ленти за движение.

Причината е, че платната са оградени плътно от двете страни с мантинели, при положение че липсва аварийна лента и дори банкет. Според експерти по безопасност на движението по пътищата това създава огромни рискове от катастрофи. Опасността идва в случай на пътнотранспортно произшествие или аварирало МПС.

Министър Шишков: Лятото ще пуснем движението от Гърция към София по "Струма"

В такъв случай извънредното събитие ще се случва в активна лента без изход или възможност за отбивка на път, който е пословично известен с голям трафик, включително и на тирове от и за Дунав мост 2.

Проблемът се задълбочава и от липсата на видимост заради завоите и високите мантинели, при положение че позволената скорост е до 120 км/ч за леки автомобили и 90 км/ч за камиони. Така примерно аварирал ТИР би престоявал в активната лента, в която приближава кола със 120 км/ч.

Според експерти проблемът е в остарелите норми и стандарти за проектиране на пътища у нас, според които формално нарушение няма, тъй като няма заложен минимален брой изходи или аварийни отбивки за скоростни пътища, пише Телеграф.

По тази причина проектантите спестяват подобни „незадължителни“ разходи. В същото време, ако този участък се строеше във Великобритания, в него би имало минимум три аварийни отбивки.

Специалистите алармират, че в този си вид пътят, макар и с две ленти в посока, ще наподобява на участъка в Кресненското дефиле, известен като един от най-опасните у нас. 

Липсата на аварийна лента, изход, аварийна площадка или дори банкет в продължение на 6 км създава рискове от катастрофи.

Росица Валентинова
754 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Браво

2023.03.30 | 17:52

3
Само така. Тея морги са гладни за орляци.
starshinata58

2023.03.30 | 16:26

2
като на пловдив,южното околовръстно

2023.03.30 | 14:39

1
Като се подписват договори под масата и се приемат от офиса,ще е така.

Добави коментар

Водещи новини