Експерти предричат нов апокалипсис в Карловско и призовават за спешно укрепване на речните корита

  • 29 март 2023 17:48

  • 515
  • 0
Експерти предричат нов апокалипсис в Карловско и призовават за спешно укрепване на речните корита
© bulphoto (архив)
Слушай новината Слушай новината

За спешно укрепване на речните корита в Карловско призоваха австрийски експерти, които са изготвили доклад след наводненията в региона.

Целта на препоръките им е да се вземат превантивни мерки, така че в бъдеще да не се стигне до ново природно бедствие. В доклада е дадена оценка на риска за селата Богдан и Каравелово, които пострадаха тежко от наводнението през септември миналата година. 

Австрийските експерти са направили оглед на местата, от които в речните корита продължава да се свлича земна маса. Те препоръчват да бъдат поставени мрежови бариери на каскаден принцип в коритата преди населените места, които да бъдат чистени редовно. Това може да се случи в рамките на месец и задачата е лесна за изпълнение. 

Почистват корито на Стряма край Трилистник, жителите излизат на протест

"На трите места това, което видяхме, е катастрофа. В началото сме на дълъг път, който трябва да извървим", коментира Себестиан Авербунг от Австрийското общество за елиминиране на риска от бедствия, предаде Bulgaria ON AIR.

Анализът на експертите сочи, че причина за бедствието е интензитетът на валежите. Такъв се наблюдава веднъж на 675 години. 

"Задължително трябва да се изградят специални съоръжения, които да спират земната маса, защото, ако това се повтори, всичко ще тръгне към селата и след това последствията няма да може да бъдат изчислени", допълва Фелис Плеснер.

За потопа са допринесли и натрупаното количество мъртва дървесина, утайки и земна маса в затлачените дерета на реките.

"Задължително трябва да се изградят специални съоръжения, които да спират земната маса, защото, ако това се повтори, всичко ще тръгне към селата и след това последствията няма да може да бъдат изчислени", каза кметът на Каравелово - Славка Червенкова.

Анализът на експертите е на база опит от справяне с природни бедствия в Канада и Австрия. 

Мая Йорданова
515 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини