Откриха надпис на кирилица от времето на цар Симеон Велики в крепостта "Балък дере"

  • 28 март 2023 15:48

  • 1572
  • 1
Откриха надпис на кирилица от времето на цар Симеон Велики в крепостта "Балък дере"
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

Надпис на кирилица от времето на цар Симеон Велики е установен върху находка, открита през изминалия археологически сезон в крепостта “Балък дере” край Хухла. Това съобщиха от екипа на археолога от Националния исторически музей Ивайло Кънев, който проучва обекта.

При проучването на крепостта “Балък дере” край ивайловградското село Хухла археологът Ивайло Кънев открива оловна пластина-амулет, прегъната през средата. При извършване на консервационни дейности от проф. Веселина Инкова се забелязва плитко врязан надпис с букви на кирилица. В хода на неговото разчитане от д-р Георги Сингалевич с помощта рефлексно-преобразувателна фотография се стигна до предположението, че началото на текста е нанесено върху вътрешната страна на пластината. Проучвателите внимателно я разгънали и са установили дълъг старобългарски надпис на кирилица, седемредов от вътрешната и четириредов от външната страна на пластината.

Откриването на пластината-амулет е в културен пласт, където има множество материали от първата половина на X в. Този факт насочва вниманието на археолозите към епохата на Златният век на цар Симеон (893-927 г.). Учените започват да съпоставят историческите извори от началото на X в., които описват походите на българският владетел към Цариград, със епиграфският анализ на паметника, където се откроява архаичното изписване на буквите Ж и малка носовка, срещано сред паметниците от X в. Правописът е едноеров, само с голям ер (Ъ), което, според тях, сближава разглеждания надпис с паметници главно от Североизточна България. За разлика от досега известните подобни паметници тук силно впечатление прави каноничното звучене на текста и разчитането на личните имена  на молителите, а именно Никола и Павел.

Богат късноантичен град върху голямо древно светилище на Аполон или Асклепий разкриват на Балък дере край Хухла

Поставянето на този анализ в контекст на археологическата среда дава основание на учените да предположат, че са открили един от най-ранните текстове на кирилица известни до сега. Сродните паметници – старобългарски надписи на кирилица - географски най-близки са откритите в Кърджалийско и в Хасковско два амулета, датирани в X – XI в.

Според откривателя Ивайло Кънев в крепостта в местността “Балък дере” при българският поход към Цариград при цар Симеон тук е имало български гарнизон, който целенасочено е подпомагал военната кампания. 

Константин Тодоров
1572 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
didko

2023.03.28 | 16:02

1
bravo 893-927 simeon.

Добави коментар

Водещи новини