Реставрират къща Павлити в Стария град в Пловдив

  • 27 март 2023 09:45

  • 220
  • 0
Реставрират къща Павлити в Стария град в Пловдив
© Wikimapia
Слушай новината Слушай новината

Започват консервационно-реставрационните дейности по Къща Павлити в Стария град. Сградата, известна още като Синята къща, трябва да бъде готова не по-късно от 15 декември, тази година, предава "Дарик".

Предстои да се възстановят мазилките и да се изпишат трите фасади по оригинал. Това ще стане със 150 000 лева, осигурени от община Пловдив.

Къща „Павлити” е възрожденска сграда, разположена на пл. „Св. Неделя” в подножието между Джабаз тепе и Небет тепе. Построена е в средата на XIX век и е била собственост на богатия търговец от Пещера Георги Павлити (Политоглу). С пищната си декорация, характерното еркерно наддаване и изписания холкел, обектът е един от пространствените и градоустройствени репери в тъканта на Стария град. 

Сградата е обявена за архитектурно-строителен и художествен паметник на културата през 1949 г. и притежава статут на недвижима културна ценност от „национално значение".

Къщата е отчуждена през 1966 г. и е предадена на управление „Старинен Пловдив”. В следващите 3 години е извършена мащабна реставрация на сградата при спазване на оригиналните строително-конструктивни методи, от Националния институт за паметниците на културата.  Декорацията по фасадите и полихромната интериорна декорация са възстановени по оригиналната схема. Запазени са, консервирани и експонирани по местата им много оригинални фрагменти.

Дупница реставрира символа си - Часовниковата кула

След реставрацията през годините е използвана за представителна приемна на Комитета за изкуство и култура. Била е седалище на Национален дарителски фонд „13 века България“, Студентски дом и Общинска фондация „Пловдив 2019“.

През 1982 г. къщата е сериозно засегната от пожар на втория етаж. През 1983-1985 г. след решение за аварийни и спасителни консервационно-реставрационни работи по стенописите от специалисти от НИПК са спасени стенописите от стаята с медалионите. Те са пренесени на нова основа, монтирани по местата им и експонирани. Възстановена е полихромната декорация в интериора и по фасадите с някои промени.

Цветелина Кирилова
220 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини