Шестима от задържаните в Румъния български моряци вече са си вкъщи

  • 26 март 2023 06:07

  • 694
  • 2
Шестима от задържаните в Румъния български моряци вече са си вкъщи
© Булфото (архив)

Шестима моряци от трите задържани български риболовни кораба в румънското пристанище Констанца вече са в България, а другите четирима ще се приберат утре (днес, б.р.). Това съобщи в телефонен разговор за БТА посланикът на България в Румъния Радко Влайков.

Става дума за тримата капитани и един от моряците, които остават, за да запечатат утре трите кораба.

Посланикът уточни, че корабите ще бъдат задържани и запечатани с прокурорска заповед.

Посланик Влайков изрази удовлетворение от освобождаването на българските моряци. Той подчерта, че през последните 36 часа усилията на българското министерство на външните работи и посолството са били насочени изцяло към работата по освобождаване на моряците, а как ще се развие въпросът с корабите зависи изцяло от румънската прокуратура.

Посланикът ни в Букурещ: Трима от българските моряци вече са освободени

Посланик Влайков по-рано съобщи, че екипажът на единия от трите задържани български риболовни кораба в румънското пристанище Констанца е бил освободен, след като е приключил разпитът на неговия капитан. По думите му след разпита на капитаните на другите два кораба, те също ще бъдат пуснати. Той добави, че близки на моряците са пристигнали на място и са им донесли дрехи.

Посланик Влайков каза преди това, че предвид късния час на приключване на разпитите, румънските власти вероятно ще позволят на моряци, които не успеят да се приберат тази вечер във Варна, да нощуват на един от корабите и той ще бъде запечатан утре сутрин.

Владимир Василев
694 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2023.03.26 | 07:45

2
,,Трябва да се подготвим за един по-гневен свят... Клаус Шваб''

2023.03.26 | 07:36

1
,,Френските гласове се надигат срещу НАТО днес в Париж, но къде са западните медии? Звукът на тишината е оглушителен. „Байдън, ние не искаме твоята война!“ -превод от френски

Добави коментар

Водещи новини