Омбудсманът за водните помощи: Институции отказват да прилагат закона

  • 24 март 2023 08:14

  • 5792
  • 2
Омбудсманът за водните помощи: Институции отказват да прилагат закона
© БНТ
Слушай новината Слушай новината

Законът за ВиК предвижда хората да получават помощи, когато не могат да си платят сметката за вода. Интересното е, че институциите отказват да прилагат този закон. Това обяви в ефира на БНТ омбудсманът Диана КовачеваДиана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през 1975 г. Завършила е право в Софийския университет "Св. Климент.

„Изпратих запитване до Министерството на труда и социалната политика за това колко души са получили такива помощи. Оказа се, че Министерството смята, че не е целесъобразно да се прилага текста на закона. Не всички институции отказват да признаят, че има такъв тип помощи. Този текст съществува откакто самият закон съществува – от 2005 г. насам”, заяви тя.

„Когато цената на водата е над 5 лв., отделно самата връзка вода-качество, места с режими на водата – има хора, на които им спират водата, и пак не могат да си я платят. Хората могат по Закона за вреди да си търсят правата и тези помощи със задна дата. Не разбирам как може да откажеш да приложиш текст от действащ закон”, допълни още тя.

Предстои омбудсманът да внесе доклада си за миналата година: „2022 г. беше годината на успешните законодателни предложения – пет бяха приети в двата парламента. Над 70 000 души са се обърнали към омбудсмана. Потребителските жалби са 30% от всички, като на първо място са цената и качеството на водата, след това проблемите с електроснабдяването и топлоснабдяването.”

Омбудсманът с въпрос към КЕВР

По повод забавените пенсии за инвалидност, тя заяви: „Процесът е започнал, изплащат се инвалидни пенсии, но не всички хора са включени в списъците. Едни от проблемите е, че хората не могат да проверяват в списъците на НОИ дали и кога ще получат пенсията си. Има липса на информационна кампания. Отделно, един месец отнема от РЗИ до НОИ да стигнат документите Ви, в рамките на едно и също населено място. Не знам ходят ли, събират ги накуп. Това са проблеми, които съществуват в момента. Сега започва и нова реформа за електронизация, трябва да се намери баланс между дигитализацията и човешкото присъствие.”

Ковачева призовава да не се чакат три сигнала за домашно насилие, а да се действа веднага, а по повод закона за личния фалит, тя заяви: „Лично настоявах и дадох становище. Накрая нищо не излезе, а това е много важно.”

Омбудсманът за вдигането на таксите на мобилните оператори: Не е редно, те са подпомагани от държавата

„Абсурдно е това, което се случи с мобилните оператори. Нито един от въпроси, които повдигнах, не е приет от КЗП. Един от мобилните оператори не дава право при индексиране потребителят да се откаже от услугите им, другите два дават. Не казвам, че не им е светъл бизнесът на операторите. Държавата прави нещо, но в полза на тях – енергийна помощ например, но не помага на хората”, допълни още тя.

Цветелина Кирилова
5792 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Рени

2023.03.24 | 09:23

2
Тази Диана Ковачева е гола вода. Много грим и фондьотен и никаква полезна работа. Получава заплата - пари на вятъра.
Росен

2023.03.24 | 09:12

1
Много е слаба като Омбутсман. Полезна дейност- НИКАКВА.

Добави коментар

Водещи новини