Румънски изкуствовед отрича да е имало картина на Полък в колекцията на Чаушеску

  • 23 март 2023 21:21

  • 786
  • 1
Румънски изкуствовед отрича да е имало картина на Полък в колекцията на Чаушеску
© БНТ
Слушай новината Слушай новината

До този момент в архивите на румънските тайни служби Секурирате няма открити данни картина на Джаксън Полък да е била част от колекцията на Николае Чаушеску. Това заяви за БНТ изкуствоведът и експерт по държавните арт колекции Адриън Буга.

Румънската полиция вече се е свързала с него за повече информация по казуса.

Стотици крадени картини, от музеи и частни колекции - това представлява арт колекцията на румънския диктатор Николае Чаушеску.

От години Адриан Буга изследва тези произведения на изкуството. И засега не е открил нито една следа там, която да е свързана с експресиониста Джаксън Полък.

"Колекцията на Чаушеску се състои изключително от румънски картини. Комунистическо изкуство, което възхвалява румънския дух. При Чаушеску липсва вкус към американското изкуство, особено пък абстрактен импресионизъм, какъвто е стилът на Полък", каза Адриан Буга.

Всяка картина в тази колекция има печат и номер на гърба си и етикет.

Стана ясно от чия колекция е била откритата у нас картина на Джаксън Полък

"Голям етикет, голямо парче хартия, на което има информация за картината. На кого принадлежи, от кой музей е взета. В колекцията картините са с инвентарен номер, изписан с черно или червено мастило. За да съм сигурен дали е автентична, трябва да видя как този етикет е залепен на гърба на картината, какво е лепилото, пигментите", каза Адриан Буга.

За да бъде внесена или изнесена от Румъния, една картина трябва да имат личното разрешение на диктатора - лист хартия с подпис.

"Те се регистрират в Секуритате, там имат списъци на всичко. Ако картината е дошла от Америка, в архивите има голям шанс да се открие някаква следа. но имайте предвид, че на черния пазарза произевдения на изкуството всеки може да твърди всичко, но трябва да се докаже. в къщата му не съм открил никакви чужди картини, от Полък или някой друг експресионист. Може да е получавал подаръци, но няма никаква следа от такива картини", каза Адриан Буга.

Румънските власти вече са потърсили съдействие от Буга. Предстои архивите на Секуритате да бъдат разровени отново.

Константин Тодоров
786 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.03.24 | 06:14

1
Вучич строи северен поток е изкупена от Евросъюза за скромната сума от 100 000 000 €

Добави коментар

Водещи новини