Въвеждат „зелена зона“ във Варна

  • 23 март 2023 15:50

  • 2944
  • 0
Въвеждат „зелена зона“ във Варна
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

 

През есента на настоящата година се очаква Зелената зона във Варна да влезе в експлоатация. Това стана ясно днес от думите на кмета Иван Портних, съобщава "Фокус".

На брифинг, даден от него, в общинския билдинг бе съобщено още, че до 20 дни ще стартират ремонтните дейности по улиците, които ще бъдат обхванати в зоната.

За ремонта им, облагородяването на 15 междублокови пространства и рехабилитацията на над 90 улици в града, общината е заделила общо повече от 175 милиона лева в ДДС, съобщи още кметът Портних.

Много от строително-ремонтните дейности в града трябваше още през 2021 година да бъдат приключени, но липсата на държавен бюджет, както и на неотворените процедури за кандидатстване за европейски средства, икономическата криза и инфлацията, ни забавиха, обясни кметът на Варна.

Приоритетни за общината през настоящата година, независимо трудностите, са осигуряване на средства за училищата, детските градини, здравните заведения, социалните дейности. Следват проектите по облагородяването на градската среда и ремонт на уличната мрежа, допълни той.

В момента се работи по изграждане на канализацията в селищните образувания в северната част на града. Там с такава ще се сдобият 14 хиляди имоти. Следват местностите в южната част на града - Боровец, Зеленика, както и квартал Галата.

Разширяват обхвата на синята зона в Бургас

160 милиона бяха предвидени за ВиК проекти, сега сумата ще набъбне с 80 милиона, заради увеличените цени, вследствие на инфлацията, каза още кметът на Варна.

Предвиден през тази година е ремонтът на улица "Девня" и пътят към острова под Аспаруховия мост. Ще се ремонтират и изградят пристройки на детски градини. Улица "Вяра", която е в плачевно състояние, ще бъде само преасфалтирана, а пълната й реконструкция ще е възможна след като се реши как ще бъде разширен булевард "Цар Освободител", стана ясно още от думите на кмета.

Цветелина Кирилова
2944 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини