РИОСВ-Смолян разпореди почистване на речни корита и площи в населените места и около тях

  • 22 март 2023 15:46

  • 160
  • 0
РИОСВ-Смолян разпореди почистване на речни корита и площи в населените места и около тях
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

До 31-ви март Регионалната инспекция по околна среда и води в Смолян е разпоредила всички нововъзникнали замърсявания на участъци в населените места и извън тях да бъдат почистени. Мярката е в съответствие с приоритетната национална политика по засилен контрол над нерегламентираните изхвърляния на отпадъци, като общините са задължени да извършат проверки за наличие на замърсени с отпадъци площи, включително на речните легла и прилежащите територии на реките.

Кметове от Смолянско алармират за промяна на законодателството и опростяване на процедурите за почистване на речните корита от инертни материали. 

Разпоредбата на Регионалната инспекция по околна среда и води в Смолян касае замърсявания с битови и сторителни отпадъци, такива, които са изхвърлени извън определените за целта на места, каза директорът на Регионалната инспекция по околна среда и води в Смолян Екатерина Гаджева:

"Нерегламентирани сметища на големи площи отдавна на територията, контролирана от РИОСВ-Смолян, няма. Но за съжаление, ежедневно сме свидетели на недоброжелателно изхвърляне на отпадъци. ... Проверяваме общините и установяваме, че много активно се работи навсякъде".     

Почистването трябва се прави постоянно, каза кметът на Смолян Николай Мелемов, в отговор на въпроса как се справят общините с разпоредбата, като нямат бюджет за 2023 г., а работят с бюджета от миналата година:

"Общината чистим само битови отпадъци и храсти. За дървета трябва да се наеме фирма, която има лицензи за техниката. Тук е проблемът, че нямаме бюджет, а работим с миналогодишния. Засега чистим само битови отпадъци и храсти".

"Определено е проблем, че сме без бюджет", допълни кметът на община Рудозем Румен Пехливанов, и обясни, че предписанията на всички държавни институции са задължителни за изпълнения.

По думите на Пехливанов другият сериозен проблем са почистването на инертните материали - пясък, чакъл, наноси, камъни, клони  от речните корита, предаде БНР.

Необходима е промяна на Закона за водите, когато през 2015 г. НС гласува промени и правата за речните корита са отговорност на областните управители по места, извън урбанизираните територии, а кметовете в чертите на населените места, като Басейнова дирекция осъществява контрола.

При сега действащия Закон за водите кметовете трудно се справят, защото има сблъсък на много заинтересовани страни природозащитници, контролни органи, Басейнова дирекция, областна управа и общинска администрация, допълни кметът на община Девин Здравко Иванов.

Десислава Станева
160 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини