Кои красиви имена черпят днес?

  • 22 март 2023 07:03

  • 7231
  • 0
Кои красиви имена черпят днес?
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Свещеномъченик Василий бил свещеник в град Анкира (днешна Анкара, столица на Турция) в средата на IV век. Това било времето на арианството, което си спечелило поддръжка от императорския двор и започнало да преследва православните вярващи. Затова и свещеник Василий, добре образован и смел защитник на вярата, претърпял много страдания и преследвания от арианите при император Констанций (337-361 г.).

Като голям поддръжник на православието и истински пастир на християнската община в Анкира, той станал цел на арианските стремежи за надделяване. Дори Цариградският патриарх Евдоксий, арианин, му наложил забрана да свещенодейства и едва впоследствие друг събор на епископи в Палестина му върнал правото да извършва светите тайнства.

А Василий не само свещенодействал, но открито изповядвал правата вяра и живеел богоугодно, като разяснявал истината за християнството и мнозина изваждал от заблудата. А когато престола заел Юлиан Отстъпник (361-363 г.), наречен така заради отказа си от християнството и стремежа си да възстанови езичеството като официална религия, започнало гонение против християните в цялата империя. Свещеник Василий веднага се обявил срещу това безумие и открито започнал да го изобличава.

Същевременно с проповедите си в храма и в частни разговори с вярващите ги утвърждавал във вярата. Затова по нареждане на управителя Сатурнин той бил заловен и хвърлен в тъмница, пише БТА.

Когато цар Юлиан дошъл в Анкира, той бил уведомен за свещеника Василий и заповядал да го доведат при него. Опитал се да го спечели с увещания и обещания, но светецът само показал твърдост и дори в лицето изобличил императора. Тогава той заповядал да го измъчват, макар да било ясно, че Василий няма да се отрече от Христос и да се върне към идолите. След поредица изтезания го убили мъченически на 28 януари 363 г.

Черпят красиви имена, почитаме човек Божи

Имен ден празнуват Лея и Лия, Росен, Росица, Пролет, Пролетка.

Росица Валентинова
7231 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини