Компенсират с още 16 милиона евро зърнопроизводителите ни заради залежалата им продукция

  • 21 март 2023 15:22

  • 491
  • 4
Компенсират с още 16 милиона евро зърнопроизводителите ни заради залежалата им продукция
© Bulphoto/ архив
Слушай новината Слушай новината

България ще получи 16 милиона евро от Европейската комисия, с които да бъдат компенсирани България ще получи 16 милиона евро от Европейската комисия, с които да бъдат компенсирани зърнопроизводителите заради залежалата им продукцияте заради залежалата им продукция след безмитния внос на украинско зърно. Това заяви министърът на земеделието Явор ГечевЯвор ГечевЯвор Гечев е роден на 10 юни 1978 г. в Пловдив. По образование е инженер-агроном.   През 2001 г. пред протестиращите зърнопроизводители край свищовското село Горна Студена.

В България има големи количества украинско зърно и нереализирано българско. Към края на февруари у нас има общо 1,169 млн. тона повече от миналата година слънчоглед, пшеница и царевица, посочи Гечев. По думите му имаме 1,313 млн. тона слънчоглед, което е с 420 хиляди тона повече от миналата година. При пшеницата количествата са с 660 хиляди тона повече, царевицата е с 89 хиляди тона повече.

Това потвърждава тезата на държавата, че България страда повече от другите страни от ЕС от украинския внос на зърно, заяви земеделският министър Явор ГечевЯвор ГечевЯвор Гечев е роден на 10 юни 1978 г. в Пловдив. По образование е инженер-агроном.   През 2001 г..

Той каза още, че ако е можел като министър да спре вноса от Украйна, досега е щял да го направи. И уточни, че сме солидарна държава с Украйна, но не може българските производители да продават пшеница на 42 ст. за килограм, а слънчогледа – на 80 ст. за кг, което е под себестойност.

По линия на европейската солидарност България ще получи от кризисния фонд 16 млн. евро. Те ще бъдат раздадени като допълнителни субсидии за кризисното съхранение, като компенсация за нереализираното българско зърно.

"Ние ще използваме за допълнителни субсидии по отношение на кризисното съхранение, т.е. на количествата, които има в държавата в момента, за да подпомогнем поне частично това, което на практика сте загубили. Това не е даване на пари, това е компенсация, защото в момента на тези цифри всички продаваме на практика под себестойност. Въпреки че са тежко недостатъчно тези средства, три държави ще получат пари – Полша, Румъния и България, като България номинално на декарите, които отглежда зърнени култури, получава най-много пари. Зърнопроизводителите на този етап не са вземали никакви компенсации по отношение на украинската помощ", каза министърът.    

Тепърва ще се разписва схемата за изплащане на парите. Фермерите ще ги получат, когато България ги получи от Европейската комисия. Не се знае кога ще стане това, но ще е преди жътвата, заяви пред протестиращите зърнопроизводители в Горна Студена министър Явор ГечевЯвор ГечевЯвор Гечев е роден на 10 юни 1978 г. в Пловдив. По образование е инженер-агроном.   През 2001 г.. Той уточни, че тепърва започва да се прави електронна система за проследяване на зърнените наличности.

И още един проблем, който бе засегнат – тази година ще е преходна за Стратегическия план в земеделието, няма да има глобявани стопани, увери министър Гечев. Той посочи, че ще се търсят механизми за подпомагане на овощарите и зеленчукопроизводителите заради скъпата цена на водата за напояване, но не се ангажира с конкретни числа и срокове.

С над 300% по-скъпа вода за сезона, блокират главен път Е79 на пътя Търговище – Русе

 

Десислава Станева
491 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Емѝ...

2023.03.21 | 17:12

4
Не се разбира защо - като не искат да продават на пазарните цени, да фалират.

2023.03.21 | 16:38

1
Затова че трябваше да продадете първо Украинската,сега ще ущетите народа с още 16 милиона,всички сте за в лудница.

2023.03.21 | 17:00

3
За лудницата сме ние, а за тях има по-подходящи места.

2023.03.21 | 16:58

2
Вие внасяйте от Украйна, пък ние ще плащаме компенсации.

Добави коментар

Водещи новини