На мястото на Путин, щях да дойда на посещение в БГ, колкото за гаврата с уж европейските институции

  • 21 март 2023 15:12

  • 2269
  • 0
На мястото на Путин, щях да дойда на посещение в БГ, колкото за гаврата с уж европейските институции
© Getty Images/Novini.bg

Ясно е, че главананците в кремъл (и слугите им по държави) си умират да правят „жестове“ и пиар трикове от време онò; умират си да правят символични актове – Анна Политковская беше убита на рождения ден на путин, Георги Марков беше убит на рождения ден на правешката тиква; много са запалени по дати, символи и „изпращане на послания“. 

Та ето една чудесна възможност за путин да натрие носа на европейците и натовците (и да прати символично послание): да дойде в България, която е в ЕС и е член на НАТО. А тук ще се разходи като на парад, че и ще го черпят, може и ръка да му целунат и обувките да му лъснат. 

Идвайки в България, ще е все едно е отишъл в ЕС (защото, то технически си е така), ще се разходи необезпокояван и ще демонстрира неприкосновеност и ма**ата ѝ на заповедта за арест!

А защо тук ли? 

Е, къде другаде? Те в русия не го тачат толкова, колкото в беге. За други държави от Европа и свободния свят и дума не може да става – там го издирват да го арестуват. И ще го арестуват, ако стъпи там. 

В България обаче слугите няма да посмеят. Ще се снишат, ще изпаднат в дълбока екзистенциална криза и ще се направят, че не са го видели (докато зам.-овете им и секретарките им му носят букети). 

Може да има издадена заповед за ареста на престъпника, но то – като се замислиш – има и други общоевропейски (и световни) решения, на които тукашните се противопоставят, като например човешката съпричастност, за начало; за оръжията – да не отваряме дума, нали?

Ако дойде оня с обувките на платформи, тук ще му е идеалната площадка да натрие носовете и на ЕС, и на НАТО, и на всичките си съюзени врагове, защото ще е на тяхна територия, а ще е недосегаем (че и добре дошъл, с приветствия и посрещачи). Може и до Росенец да иде, където и без това си е негово, нищо, че е част от територията на ЕС. 

От Свободна Европа например разбрахме, че президентът на България се изказал: „България няма да предостави изтребители, ракетни комплекси или танкове на Украйна докато управлява служебното правителство. Това каза президентът Румен Радев пред журналисти в София във вторник. Той добави, че България не подкрепя общата поръчка за доставка на снаряди за Украйна“.

„… докато управлява служебното правителство“ – демек: докато зависи от него, няма пък! 

Има си хас да подкрепя! А „асвабадителите“, а бозата от шесстинки, а рускините на Несебър и Мичурин! Забравихте ли ги славянските ценности на братушките? А танковете, а лагерите, а стрелянето на месо по българи на българската граница, а стригането, печатите по краката и затворите за разказване на вицове? Алоо, как се забравят такива красиви спомени? Не може току така да се обръща палачинката, не може. 

Особено, ако си шофьор на руски самолет с фалшиви НАТОвски пагони и никога не си имал друга мечта освен руски диктатор да те гали по главата пред строя. 

И още:

„България не подкрепя и не е част от общата поръчка за доставка на снаряди за Украйна“, каза Радев. „Страната ни ще подкрепи европейски дипломатически усилия за възстановяване на мира“.

„Европейски дипломатически усилия за възстановяване на мира“ ли? Нещо ми се струва, че ако имаше малко дете сега и в училище го тормозеха и биеха всеки ден и му крадяха парите, щеше да го потупа по главата и да му каже: „Ти сега ще отидеш при хулиганите и ще им кажеш, че не може така да правят и че не е хубаво това, чу ли? Хайде. И ще им изрецитираш от ей тая книжка как трябва да се държат добрите деца. И те няма да те закачат повече“.

От Свободна Европа все пак ни подсетиха, че хулиганите може и да имат други виждания:

„Радев от началото на войната поддържа позицията, че предоставянето на военна помощ на Украйна води до продължаване на военните действия. Във вторник той каза, че военната помощ за Украйна би била “удължаване на войната”.

Тези твърдения съвпадат с руската позиция И КОРЕННО СЕ РАЗЛИЧАВАТ ОТ ОБЩАТА ЕВРОПЕЙСКА ПОЗИЦИЯ. Тя беше изразена от върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел, който каза през февруари, че ако военната помощ за Украйна спре, “няма да настъпи мир, а Русия ще победи” и определи това като “изключителна заплаха” за сигурността на Европа“.

А преди няколко дни Захарова натри носа на Гълъб Донев, че нямал силата и доблестта да защити паметника на съветските окупатори. Горката Гугутка… и без това всички го подиграват, че е руска марионетка, а накрая руската Маша Захарова да го напляска така. Отникъде любов…

Толкова слагане, толкова лазене, а накрая…

Какво ли щеше да е, ако Гугутката беше показала комплект мъжки атрибути и беше отговорила (майко, недай Бог!) на Маша Захарова да не си вре носа в нашите работи? Никога няма да разберем, нали? Както няма да разберем какво е да грее слънце през нощта. 

Та, с тия послушни Гугутки и шофьори на руски самолети с фалшиви НАТОвски пагони, с толкова много русофилистици в политиката (и повече, и повече стават – модерно е сега), както казах – ако дойде оня с ботокса и с обувките на платформи, тук ще му е идеално да „натрие носовете“ на НАТО и ЕС. Ни арест, ни нищо, че и кученце може да му подарят или газова тръба. 
 

 

Последвайте канала на

Александър Томов
2269 0

Свързани новини

Водещи новини