Проф. Вл. Чуков за novini.bg: Башар Асад все по-силно подкрепя Русия в Украйна

  • 21 март 2023 14:45

  • 1482
  • 0
Проф. Вл. Чуков за novini.bg: Башар Асад все по-силно подкрепя Русия в Украйна
© pixabay, личен архив

Коментар за novini.bg проф. Владимир Чуков, известен арабист, университетски преподавател и учен в областта на политиката на Близкия Изток и исляма.

Целта на посещението на сирийския президент Башар АсадБашар АсадБаша̀р Ха̀фез ал-А̀сад е роден в Дамаск на 11 септември 1965 г. Той е лидер на партия Баас и в Москва на 15-16 март беше да се „изгради по-тясна координация между двете страни при турско-сирийското сближаване“. Сякаш по тази тема натискът на Русия не даде желаните резултати. Асад настояваше срещата му с Ердоган да бъде предшествана от изтегляне на турските войски от Северна Сирия, както и Анкара да спре да подкрепя терористични формации. Очевидно е, че Асад залага на смяната на Ердоган като държавен глава на Турция, тъй като в свое изказване говори за „земетресение на изборите в Турция“.

Паралелно с това Асад засвидетелства на Путин своята пълна подкрепа за войната в Украйна.

Нещо повече, той покани Русия да открие още военни бази на своя територия. В момента Москва разполага с ВВС база в Хмеймим, ВМС база в Тартус, а от три месеца и още една ВВС база - Джара в Алеппо. В своето раболепие сирийският президент заяви, че признава историческите територии, които Русия е окупирала от Украйна, още преди самата „специална военна операция“ да се е случила.

Асад добави: „Сирия ще приветства всякакви руски предложения за създаване на нови военни бази и увеличаване на броя на руските войски. Не е необходимо те да са временни. Смятаме, че разширяването на руското присъствие в Сирия е нещо добро“. Нещо повече, Асад е твърдо убеден, че „военното присъствие на Русия, в която и да е страна не трябва да се основава на нещо временно“.

 В същото време и двамата лидери не казаха нищо за военното сътрудничество, което е факт до този момент на фронта в Украйна. Според западни данни,

наемници от сирийските въоръжени сили се сражават в областите Херсон и Донецк.

Изпратените от бригадата „ал Кудс“ на 4-та механизирана дивизия, специалните части на генерал Нимър Нимър /селекционирани, обучени и финансирани от Русия в Сирия/ и някои палестински доброволци наброяват между 2 500 и 3 000 души. Те получават около 3 000 долара. Ентусиазмът сякаш намаля след като повече от 200 бяха убити от украинската армия. 

Особено интересен е разказът на лидера на режима в Дамаск за „нацизма“, разделяйки го на „стар“ и „нов“ такъв. Обвинявайки Украйна в нацизъм,

сирийският президент услужливо забравя тесните връзки между Сирия и по-специално на неговия баща Хафес Асад с Германия, особено с представители на Третия райх, след неговия разгром.

Става въпрос за бившия SS-Hauptsturmfurer австриеца Алоис Брюнер, наречен от историците „палача от Солун“. Въпросният военнопрестъпник е роден на 8 януари 1912 г. в село Ронбрун, Австро-Унгария. Той е отговорен за депортацията на 100 000 евреи от Австрия, Словакия, Франция и Гърция. След Втората световна война през 1954 г. Брюнер успява да избяга от плен и минавайки през Италия той се скрива в Египет. Там си променя името на Георг Фишер и се занимава с трафик на оръжия. След това отива в Сирия. През 1954 г. Брюнер е осъден задочно на смърт във Франция, а през 2001 г. – на доживотен затвор. В арабската страна е открит от различни групи на "ловци на нацисти" от Центъра Симон Визентал, на французина Серж Кларсфелд и от Мосад. През 1960 г. и 1981 г. те му организират опити за покушение, но нацистът успява да оцелее. Загубва единствено едното си око и някои пръсти на лявата ръка. През 1985 г. нацистът дава интервю за западногерманското списание Bunte, в което той не изразява никакво съжаление за своите дела по време на Втората световна война. В същото време той отрича, че е създател на т.нар. "автобуси-газови камери", за което го обвинява неговият сънародник Герд Хонсик, също нацист.  

По време на управлението на бащата на Башар АсадБашар АсадБаша̀р Ха̀фез ал-А̀сад е роден в Дамаск на 11 септември 1965 г. Той е лидер на партия Баас и Хафез Асад /1971-2000/ баасистката власт му дава убежище.

Според експерти именно есесовецът Брюнер изгражда гръбнака на структурите за сигурност на съвременна Сирия.

Домакините от арабската страна му дават статут на правителствен съветник и щедра заплата срещу замяна на „съветите му“ относно ефективни техники за изтезания и разпит, използвани от германците през Втората световна война.

Една от темите на разговорите между Хафез Асад и външния министър и вицеканцлер на ФРГ Ханс-Дитрих Геншер през 1985 г. в Дамаск е Алоис Брюнер  

Според френски източници нацистът живее в сграда на улица Хадад, № 7 в сирийската столица. В края на 80-те години на XX век бааситкият режим е склонен да го предаде на властите на ГДР. Срещите на дипломати от тази страна и Брюнер стават постоянни, дори последните преминават в дружеска атмосфера. Те се провеждат точно в центъра на Дамаск, в централния хотел Меридиен. Според немски журналисти той дори се мести да живее там, под полицейска охрана.  Падането на Берлинската стена обаче осуетява трансферирането на военнопрестъпника в Берлин. Според официалната историография Алоис Брюнер умира през декември 2001 г., една година след като въпросният „специалист по стар и нов нацизъм“ Башар АсадБашар АсадБаша̀р Ха̀фез ал-А̀сад е роден в Дамаск на 11 септември 1965 г. Той е лидер на партия Баас и поема властта. Нацисткият офицер е погребан на незнайно място в гробището ал Афиф на сирийската столица Дамаск.

Прави впечатление материал от 2011 г. в Der Spiegel, който съобщава, че германското разузнаване е унищожило досието на Брюнер през 90-те години на миналия век. Останалите за него материали са били твърде противоречиви и не дават отговор дали в определен момент нацистът не е работил за повече от едно разузнаване.

Аделина Делийска
1482 0

Свързани новини

Водещи новини