Носталгия по соца: когато билетчето от 6 ст. е висша ценност

  • 21 март 2023 12:24

  • 3628
  • 88
Носталгия по соца: когато билетчето от 6 ст. е висша ценност
©
Слушай новината Слушай новината

Когато си обезкуражен, дори социализмът се превръща в мечтано "светло минало". Нищо, че билетчето от 6 ст. и кренвиршите с "божествен вкус" са утопия, с която някои искат да зачеркнат европейското бъдеще на България.

Носталгията по миналото е съвсем човешка. Колкото повече минават годините, толкова повече тъгуваш по младостта. А и паметта е много по-отчетлива за случки от детството и юношеството, отколкото за по-късни събития. Като погледнеш назад, има толкова пропуснати възможности и толкова пропиляно време. С напредъка на годините все повече осъзнаваш, че си смъртен, нищо че го знаеш от малък.

Когато гледаш стари снимки от семейния албум, от родното място, от родината, единствено се умиляваш. Защото разбираш хода на времето – не бързаш да кажеш дали преди е било по-зле или по-добре. Мъдростта те е научила, че просто е било по-различно, било е друго време. Радостите и страданията ти тогава предизвикват само една беззлобна тъга по нещо безвъзвратно отминало. Което е ценно именно като такова и може да ти носи само нега.

Когато се вкопчваш в миналото

Колективната памет за миналото обаче може да е съвсем друга. И не защото е обща, а не само твоя. А понеже ражда смисли в настоящето, за което няма как да си непременно мъдър. За настоящето още няма пожълтели фотоси, то още не е безвъзвратен завършек на нещо, което е такова, каквото е. Особено ако нямаш въображение и сили да го погледнеш от бъдещето. И да си кажеш – не, това не е настоящето, което искам, и мога да го променя. Тогава се вкопчваш в миналото и го привиждаш като бъдеще. Миналото става оправдание за твоето настояще – като изчезнала утопия, която съживяваш сега.

Честит ДС-ти ноември на соцносталгиците и другите пациенти

Но нали не ти е останал живец да се радваш на настоящето - такова, каквото е, или сили да го променяш, търсиш себеподобни да го възвеличаеш. Големите идеологически разкази за миналото стават лично кредо, с което осмисляш настоящето си. Социализмът например е светлото минало, което несправедливо е погребано и си мечтаеш да се върнеш в него. Колкото повече се вкопчваш в този разказ – и с това го превръщаш в мощна идеология, толкова повече преправяш паметта за собственото си минало. То вече сякаш само говори с твоите уста – все по-еднозначно, все по-плакатно  и все по-немъдро.

Евтиния и изобилие?

Как това е било време на евтиния и изобилие. Как трамвайното билетче е било 6 стотинки и сме яли кренвирши за 3,60 лв., които „като ги хапнете, устата ви се напълва не със соя и бъркоч от химикали, а с божествения сок на леко опушено прясно телешко месо“. Нямат значение свидетелствата на онези, които и тогава, и сега споделят, че не ядат това, което сами произвеждат в месокомбинатите. И че споменът за онзи неповторим вкус е и заради много по-рядката консумация на месо и изключително бедния асортимент тогава, на които в годините после си обръгнал.

Идеологическият разказ може дори филията с мас от прасето на един бивш премиер да представи не само като бедност, но и като неповторим деликатес. Просто защото е от собственото детство. Но в този случай не говори детството - идеологическият кинематограф преподрежда личните ти спомени.

И истинските данни

И тогава обективните данни нямат никакво значение. Например тези от изследването на Мартин Иванов, Ралица Ганева и Калоян Ганев от Софийския университет, които създадоха индекс на цените, с който можем да съпоставяме какво при соца или дори по-рано би струвало в днешни пари. Според този индекс килограм бял хляб през 1985 г. за 40 стотинки тогава ни е струвал всъщност 2,40 лв. днешни пари, пералня „Перла-05“ за 620 лв. ни е струвала сегашните 3170 лв., а средната пенсия от 91 лв. е днешните 549 лв.

 А „днешни пари“ означава по-точно стойностите преди инфлацията и пандемията – към 2020 година. Изследователите поставят в една потребителска кошница 10 основни храни от по килограм или литър – хляб, брашно, захар, мляко, олио, вино, ракия и др. и мерят колко от тях може да се купи със средната заплата в „златните години на социализма“ и колко сега. Оказва се, че тогава е можело да се купят 14 колички, докато през 2020 година - 22 колички. И че всъщност никога досега не сме живели по-богато – нито при „златния социализъм“, нито при „златния капитализъм“ от края на 1930-те и началото на 1940-те.

Разбира се, социалните неравенства днес са огромни и това води до безнадеждност сред големи групи хора – неслучайно, макар и с леко подобрение, сме едва 77-и в световния индекс на щастието, зад нас на Балканите са само Северна Македония и Турция. Щастието има, разбира се, и манталитетни измерения (все мрънкаме, все сме недоволни), защото и много по-бедни от нас общества са много по-щастливи.

Лесен обект за манипулация

Но тези обезкуражени хора стават лесен прицел за пропагандата. Многобройни Фейсбук групи и сайтове са създадени или превзети от кремълските хибридчици, за да идеализират комунистическото минало. Да го превърнат в обща утопична памет с цел не да го съживят, а за да зачеркнат европейското бъдеще на Бълтария. Да превърнат страната в своя губерния, като прекършат обществените усилия за повече законност, по-малки социални неравенства и повече благоденствие. И вместо средностатистическият българин да може да си купува кренвирши не само от 10, но и от 40 лв. – от каквото си иска месо „с божествен сок“, да се тъпче с нискокачествени колбаси и да плаче по „невероятните“ и „евтини“ кренвирши от 3,60, които демокрацията, Брюксел и Вашингтон са му отнели.

Затова трябва да си честен с миналото – само тогава можеш да си автономен в настоящето. Да опазиш собствения разнолик, радостно-тъжен разказ за него. И да го оставиш да почива там, където му е мястото – в миналото. Иначе дори кренвиршите, с които някогашният хладилник „Мраз“ никога не е бил пълен, ще са рядкост и в днешния хладилник.

Този коментар изразява личното мнение на автора Веселин Стойнев и може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на ДВ като цяло.

Последвайте канала на

Дойче веле
3628 88

Свързани новини

Коментари 88

Добави коментар
✠❤️Бaй Шaнo Гopянинa oт Haбeтo

2023.03.21 | 16:32

77
☞☀️Дяволите вече чакат, злият Дeмoн Боко-Бългaроубиецa от Xepakoвo в преизподнята!☀️: tiny.cc/hwczuz ☞☢️Прeди дeвети рязaхме шумкaрcки глaви и cкoро пак ще рeжeм, глaвите на тeхните кoпeлeта от дc-милициoнeрcкото кoтило!☢️: rb.gy/vj7rp5 ➤☢️Бeлeнe, лaгepни pазkaзи oт oцeлeлитe - дokyмeнтaлeн филм нa Aтaнac Kиpяkoв☢️: tiny.cc/gbz4vz ➤☢️Гopяни - дokyмeнтaлeн филм нa Aтaнac Kиpяkoв - част 1.☢️: tiny.cc/rbz4vz ➤☢️Гopяни - дokyмeнтaлeн филм нa Aтaнac Kиpяkoв - част 2.☢️: tiny.cc/ubz4vz
✞❤️Виктория от Русе❤️ tiny.cc/bot3vz

2023.03.22 | 07:07

88
☞☢️Eтo ги цигaнckитe бapoни koитo oт тpийceт гoди oтвличaт дъщepитe нa Бългapия зa poбини-пpocтитyтkи и пpoдавaт cинoвeтe нa Бългapия зa дoнopи нa вътpeшни opгaни, а глacyвaщитe зa тях сa зoмбиpaни OЛИГOФPEHИ!⚡: tiny.cc/j7i5vz
☠️KYPнeлъ Bpaчaнckъ☠️

2023.03.21 | 16:36

78
☞✋Kpaдцитe, пpeстъпницитe и yбийцитe Гоце фон Клозет, Циган-Бoko-Гoмнoтo, Циган-Kocтя Koпeйkин, Дoмyз-Kapakaчaн, Цигaнинa-Ивaн Kocтoв, Pyмeн Гaйтaнckи-Bълkа, бpaтя Дoмycчиeви и Доган-Сопола от Дръндар, трябва да бъдaт НАБУЧЕНИ НA-KOЛOBE!☢️: tiny.cc/toozuz
ВЛАСИТЕ БЕХА РАБОТЛИВИ И ИМАХА!

2023.03.22 | 02:25

87
А БЪЛГАРСКИТЕ СКО ТОВЕ, ГЛЕДАХА РАБОТАТА И ЗАВИЖДАХА! И ГЛЕДАХА ДА ОТКРАДНА НЕКОЯ ДЪСКА ОТ ПЕЙКИТЕ В ПАРКА! КО ПЕЛЕТА ЗА КЛАНЕ! Е ТОВА СТЕ МРЪСНИТЕ БЪЛГАРСКИ ГЯУРИ! КО ПЕЛЕТА ЗА КЛАНЕ!
ЖИВОТИНСКИ КО ПЕЛЕТА

2023.03.22 | 02:21

86
У ЛЕСКОВЕЦ ДО ОРЯХОВО, У ВСЕКА КЪЩА ИМАШЕ ПО 250 КОМПЛЕКТА ЗА ХРАНЕНЕ! ДА ВИ Е В А МАЙКАТА ГАДНА! МРЪСНА! БЪЛГАРСКА! С В ИНСКА! КО ПЕЛДАШКА!
Няма как да си евроатлантик и да не бъдеш педepacт

2023.03.21 | 13:34

35
ИЗРАСНА ЕДНО ФУНКЦИОНАЛНО HEГPAMOTHO ПОКОЛЕНИЕ, КОЕТО НЕ МОЖЕ ДА ЧЕТЕ, НЕ МОЖЕ ДА ПИШЕ, НЕ Е ПPOЧЕЛО ЕДНА КHИГА ПРЕЗ ЖИВОТА СИ, НО ВЪПРЕКИ ЧЕ Е РОДЕНО С ПОСЛЕДНИЯ ДЪЖД И ОБPAЗОВАНО ОТ НОВА И БТВ, МЕ УЧАТ КАК СЪМ ЖИВЯЛ АЗ, КАТО ЧЕ ЛИ НЕ СЪМ БИЛ АЗ.
Няма как да си евроатлантик и да не си педepacт

2023.03.22 | 01:29

85
Дай си адреса, пyтко. Нали си смел? Страх ли те е?
смех

2023.03.21 | 16:09

74
"АЗ РЕШАВАМ ВЪПРОСИТЕ ПО МЪЖКИ, ПЕДEPACT HEДОHOCEH." Иронията с нож да я режеш - ми ко ревеш по новинарските сайтове тогава - типичен соц продукт. Те годините вървят а на БСП и Издраждане избиратели са с изтичащ срок на годност.
Няма как да си евроатлантик и да не бъдеш педepacт

2023.03.21 | 15:52

73
И АКО СИ МИСЛИШ, ЧЕ ОТ HEДЪГABOTO ТИ ПОКОЛЕНИЕ СТАВА НЕЩО, ДАЙ СИ АДРЕСА ДА ТИ ПОКАЖА, ЧЕ СИ HИЩО.
Няма как да си евроатлантик и да не бъдеш педepacт

2023.03.21 | 15:50

72
НЕ СЪДЯ, ЗАЩОТО АЗ СЪМ СИ СЪДИЯ, ПЕДАЛ. САМО ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКИТЕ КУPBИ ЖИВЕЕТЕ, ЗА ДА СЕ ОПЛАКВАТЕ В СЪДИЛИЩАТА И МЕДИИТЕ. АЗ РЕШАВАМ ВЪПРОСИТЕ ПО МЪЖКИ, ПЕДEPACT HEДОHOCEH.
смех

2023.03.21 | 14:18

65
Ае бягай да си вземаш пенсията бе бумър. Тея поколения които обиждаш са ви деца или внуци така че ако някой е виновен са точно соц любителите родени между 55та и 80та точно тея сте най индоктринирани. Само мрънкате а като ви питам що не осъдиш някой " българския съд не работи" или ако питам защо не си търси правата: "ами то ти знаеш ли в коя държава живееш", " тука е така" и прочие. И кой е виновен? ВИЕ вие соц бумъри и джен ексъри, които сте пропили цялата държава с корупция пълно със соц дядки, бабки, лели и чичаци по високите етажи които задават тона на мръсната корупционна машина която сте изградили.
Няма как да си евроатлантик и да не бъдеш педepacт

2023.03.21 | 13:52

47
ЖИВЯЛ СЪМ ПО-ДОБРЕ ОТ ТЕБ, HEГPAMOTEH ПЕДАЛ. ТИ КЪДЕ БЕШЕ ПРЕДИ 1989?
Мъ как си живял б е

2023.03.21 | 13:50

44
Ти жив ли си въобще

2023.03.21 | 12:31

2
Ами направете и вие билетчето 6 стотинки бе, евроатлантически джендъри! Направете го 5 ст., покажете, че сте повече от социализма? Направете 1 партамент 20 000 лв., раздайте безплатни жилища, направете образование, здравеопазване - безплатни, при това на световно ниво! Върнете всичките заводи, направете пак България 9 млн, а не 6....Направете всичко това и покажете, че сте повече от бай Тошо! Ама не можете, нали, бездарна продажническа из.мет? Тогава, когато хората изпитват носталгия към онези ВЕЛИКИ времена, когато България беше ВЕЛИКА страна с мощна икономика, армия и 9 000 000 населние - ще мълчите.

2023.03.21 | 20:07

84
Много точно казано. Всичко е вярно и нека повече хора да го чуят и да помислят трезво.
Няма как да си евроатлантик и да не бъдеш педepacт

2023.03.21 | 12:35

3
ДА, АМА СЕГА СА СВОБОДНИ ДА СИ СМЕНЯТ ПОЛА.

2023.03.21 | 13:48

41
Не билетчето лумпени,а здравеопазването, образованието,културата и още безброй...!

2023.03.21 | 20:05

83
Много точно казано. Всичко е вярно и нека повече хора да го чуят и да помислят трезво.
знаещ

2023.03.21 | 18:49

79
Каквото и да пишете при социализма всичко беше по-добре сега вече повече от 30 години падаме към дъното и спиране няма глупаците изнемогват парите не им стигат обаче не признават че при социализма беше много по-добре спокойно сигурно без главоболие

2023.03.21 | 20:04

82
Много точно казано. Всичко е вярно и нека повече хора да го чуят и да помислят трезво.
Един и същ

2023.03.21 | 13:55

49
Комунистически плондер драска тук. Прочети какво ти е написал коментар 20 и млъкни. Това беше самата истина,сивота и мизерия. Чакаш на опашка за един туч-телевизор,,Велико Търново" и за руско тенеке 20 г. Карам си BМW-то,изкарвам си парички и имам щастливо семейство!!! Заминавай за С. Корея и недей да смърдиш тук!!!
Рико

2023.03.21 | 20:01

81
Идиот
Няма как да си евроатлантик и да не бъдеш педepacт

2023.03.21 | 15:47

71
ТИ НЯМАШ НИЩО, МА, ТРЕТОПОЛОВ. НЯМАШ ОБPAЗОBAHИЕ, НЯМАШ РАБОТА, НЯМАШ CEMEЙСТВО И СИ ГЛАДЕН КАТО КЛОШAP. ЕДИНСТВЕНАТА ТИ ПЕРЕСПЕКТИВА Е ДА УMPEШ КАТО ТРОЛ НА ПОДАЯНИЯ.

2023.03.21 | 15:34

69
а сега робуваш на бмв-то , цялата ти заплата отива в него и ядеш лайната от супермаркетите , балък прост, дебил с мъничка гладна душичка

2023.03.21 | 15:32

68
и децата ти са джендър олигофренчета, а ти ще си умреш като овца

2023.03.21 | 16:10

75
Аз, помня билетчето от 4ст., после стана 6.
Рико

2023.03.21 | 19:57

80
Да.

2023.03.21 | 16:28

76
А помниш ли, че трамвайните бяха с 2 ст. по-евтини от автобусните? Не ми липсва тогавашното нямане и селските чукундури партийни функционери - сегашни добре облечени бизнесмени. По-добре живеем сега. Останалото е червена пропаганда.
КУФАРИТЕ ОТ ПОДЕЛЕНИЕТО

2023.03.21 | 13:40

38
ВСЕКИ ПЕТЪК У МУСАЧЕВО НА РИБАРНИКА, НА ПЪСТЪРВА, СЛУЖЕБНО! И ДОКАТО ПРИПАДНАТ! ДА ГИ НОСАТ ВОЙНИЦИТЕ ПО БЛОКЧЕТАТА В ЕЛИН ПЕЛИН! ВСИЧКО СЛУЖЕБНО!
Няма как да си евроатлантик и да не бъдеш педepacт

2023.03.21 | 15:42

70
А ТИ ГЛАДУВАШЕ, НАЛИ КУPBO? БЕШЕ ИНТЕЛЕКТУАЛЕЦ И СЕ CPAМУВАШЕ ОТ РАБОТА.

Добави коментар

Водещи новини