Електроразпределение Юг монтира 158 нови платформи за щъркелови гнезда по стълбове

  • 21 март 2023 11:07

  • 212
  • 0
Електроразпределение Юг монтира 158 нови платформи за щъркелови гнезда по стълбове
©
Слушай новината Слушай новината

Със 158 нови платформи за обезопасяване на гнезда, разположени на стълбове от електроразпределителната мрежа, ще посрещне щъркелите тази година Електроразпределение Юг (част от EVN). Така с монтираните в рамките на последната година платформи общият им брой oт 2009 година насам възлиза на над 3100, съобщиха от дружеството. 

"Стълбове от електроразпределителната мрежа са предпочитано място от щъркели за разполагане на техните гнезда, като често тези гнезда са в непосредствена близост до проводниците. В много случаи това е предпоставка за аварии и инциденти. Чрез поставянето на предпазни платформи гнездата се повдигат на разстояние около 1 метър от проводниците. По този начин не само се предпазва животът на птиците, но и се намалява потенциалната опасност от подпалване на гнездата, тъй като металните платформи не позволяват на гнездата да пропадат между проводниците на електрическата мрежа", посочиха от Електроразпределение Юг. 

Обезопасяването се извършва преди пролетната миграция на птиците и в одобрения срок от Министерството на околната среда и водите – до 1 март, уточниха от там и допълниха, че инициативата за монтиране на платформите е съгласувана със съответните регионални инспекции по околна среда и води (РИОСВ).

Както БТА съобщи в края на октовмри миналата година, ЕВН планира да положи под земята над 50 километра въздушни кабели, което ще елиминира рисковете за дивите птици в района на Бургаските влажни зони. Дейността се изпълнява в рамките на проект "Безопасна мрежа за бургаските езера", който се осъществява в партньорство с Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). Финансирането е осигурено по програма LIFE на Европейския съюз. 

"По този проект ще се работи основно на територията на община Бургас, но имаме предвидени активности и в община Поморие", каза за БТА Крум Косев от oтдел "Комуникации" на EВН - България. Проектът ще се реализира до 2026 година в района на влажните зони около Бургас - Атанасовско езеро, Бургаско езеро (Вая), Комплекс Мандра-Пода и Поморийско езеро, които се намират на един от двата основни прелетни пътя на птиците в Европа - Via Pontica. 

Последвайте канала на

Десислава Станева
212 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини