С над 300% по-скъпа вода за сезона, блокират главен път Е79 на пътя Търговище – Русе

  • 21 март 2023 08:13

  • 754
  • 0
С над 300% по-скъпа вода за сезона, блокират главен път Е79 на пътя Търговище – Русе
©
Слушай новината Слушай новината

Малинопроизводители ще блокират със земеделска техника кръговото движение по главен път Е79 на пътя Търговище – Русе.

"Този протест е от всички ползватели - плодове, зеленчуци, зърнопроизводители, производители на ориз и други поливни култури. Нашата основна борба е срещу монопола на "Напоителни системи". Те са единствен доставчик на вода в този район и цената, която беше обявена за сезон 2023 г., е шокираща. Ние сме първите ползватели на вота, защото ягодите са първите нуждаещи се от поливане още през април", заяви председателят на Българската асоциация на малинопроизводителите Божидар Петков в ефира "България сутрин".

Цената на водата спрямо миналата година е с над 300% по-скъпа за сезона, а сумарната цена през годините е още по-шокиращо висока, обяви Петков.

"Алармирахме Министерството на земеделието още на 1 март. Наясно сме, че проблемът не може да се реши за два дни, но на 9 март бяхме на среща в "Напоителни системи", заедно с ръководството, които обещаха, че в рамките на една седмица или 10 дни ще бъдат разрешени проблемите. Ние тогава спряхме нашия протест, който беше планиран за 10 март. Досега нямаме писмено разрешение за проблема", обясни събеседникът.

Пред Bulgaria ON AIR Петков заяви, че не искат безплатна вода, а да се възстанови цената на водата, както е била през сезон 2022 г. и в рамките на 3 месеца да приключи разработването на стратегия и политика за водата, подобно на съседни държави като Румъния и Гърция. 

"В Румъния водата е безплатна. Искаме стратегия, държавна политика", посочи той. 

Десислава Станева
754 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини