Микросметища се образуват до празни контейнери във Варна

  • 20 март 2023 13:14

  • 208
  • 0
Микросметища се образуват до празни контейнери във Варна
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

На много места във Варна около контейнерите за отпадъци има торби с боклуци, макар че съдовете са почти празни. Причината – контейнерите се отварят с педал и това затруднява хората, особено по-възрастните.

Новата съвременна система за събиране и транспортиране на отпадъците беше въведена в града преди година. Сега обаче има контейнери, които са счупени и неподдържани.

Проблемът с поддържането на чистотата във Варна не е от вчера. Често контейнерите за отпадъци са препълнени и около тях се образуват микросметища.

Явлението не подминава и така наречените "елитни райони" като квартал „Бриз", разказва БНТ.

Битовите отпадъци в по-голямата част на града се извозват два пъти на ден, а през лятото, когато има много туристи, е предвидено контейнерите да се изпразват три пъти на ден.

"Непрекъснато се извършва контролна дейност, следи се за чистотата и при констатирани нарушения, некачествено изпълнение, се налагат санкции, предвидени в договора", заяви Милена Недялкова от Община Варна.

Сметопочисващата фирма вече е санкционирана и глобите дават ефект.

"Във връзка с подобряване на услугата, която предоставяме, сме създали нови екипи, които обслужват площадките на контейнерите, почистват около тях и се извозва ежедневно боклукът, който е разпилян около съдовете", обяснява Николай Симеонов, представител на сметопочистващата фирма.

От Община Варна допълниха, че при сигнал за повредени контейнери за отпадъци те се ремонтират веднага за сметка на фирмата-изпълнител.

Възможно ли е да има препълнени контейнери?

Последвайте канала на

Десислава Станева
208 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини