10 години след атентата в Сарафово: Спомените на лекар, спасявал оцелели

  • 19 март 2023 08:57

  • 777
  • 5
10 години след атентата в Сарафово: Спомените на лекар, спасявал оцелели
© Кадър: Нова телевизия

Атентатът на Летище Сарафово е престъпление без аналог у нас за последните 90 години. Той отне живота на шестима и рани 35 души. Миналата седмица главният прокурор заяви, че вече има окончателна присъда за атентаторите, после Върховният касационен съд го опроверга. Това върна спомените на хора, станали свидетели на този ужасен терористичен акт.

Датата е 18 юли 2012 година. В спомените на д-р Иван Събев денят бил тих и спокоен. По време на взрива той е на работа в здравния пункт на летището и вижда не само експлозията, но и атентатора.

„Направи впечатление, че не си пасва на общата картина с другите евреи. Някак си беше много пъстър - с очила и дълга коса. Определено се различаваше”, казва лекарят пред Нова телевизия.

Иван Гешев: Двамата съучастници на атентатора от Сарафово вече са с доживотен затвор без право на замяна

Атентаторът носел раница с тротила и се спречкал с останалите туристи, защото нямало достатъчно място за нея в багажното на автобуса, разказва д-р Събев.

„Започнаха някакви кавги между него и другите пътници. Няма и секунди и се чу взрив. Първо един пукот”, спомня си д-р Събев.

След зловещата тишина последвали писъците на оцелелите. Медикът видял как хвърчат хора нагоре, а до него падали части от човешки тела.

„Колегите хирурзи, които са работили по тях, казаха, че в телата на пострадалите имало кости от атентатора”, допълва ужасната картина той.

Районът е отцепен за минути от униформените. На място пристигали линейки от цялата област. В една от тях е и шофьорът на взривения автобус – Мустафа Кьосов. Доктор Събев се опитва да го спаси, но за съжаление мъжът умира от раните си. Той бил с над 80% изгаряния и нямал шанс да оцелее, казва още лекарят.

“Хизбула” стои зад атентата в “Сарафово”

Атентаторът е 24-годишният ливанец с френски паспорт Мохамад Хасан ел Хюсеини, чийто останки все още са непотърсени. Съучастниците му са роденият в Австралия Мелиад Фара и 28-годишният тогава Хасан Ел Хадж Хасан. 10 години след атентата от двамата няма следа. Няма и окончателна присъда за стореното от тях. 

Весела Найденова
777 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
PaulaFox

2023.03.19 | 12:50

5
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 23 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id369032
ха,ха,ха

2023.03.19 | 09:07

1
Организиран от Мосад ,само за да обвини Иран. Убиха 5 свои граждани при тази постановка. Така ционисти са платили на Хитлер да убива други ционисти. Така наречения холокост.
долния

2023.03.19 | 11:44

4
Покажи как става. Нали си много " умен"?
Марин

2023.03.19 | 11:41

3
Ако знаеше , колко си тъп , щеше да се самоизтриеш !
мда

2023.03.19 | 09:10

2
На видео кадрите на летището се вижда че "атентатора" се движи без притеснения. Веднага става ясно че той дори не знае, какво е носил във раницата. Убит е заедно със другите жертви.

Добави коментар

Водещи новини