Русе почете паметта на Ангел Кънчев

  • 17 март 2023 15:58

  • 399
  • 0
Русе почете паметта на Ангел Кънчев
© Фейсбук
Слушай новината Слушай новината

На възпоменателна церемония русенци отбелязаха 151 години от смъртта на Ангел Кънчев, съобщиха от Общината.

„Училища, улици и организации носят името на героя, но нека помним не само името, но и причината за смъртта му. Нека всеки един бъде готов да даде по малко от себе си за единна и силна България“, каза в словото си кметът Пенчо Милков.

На брега на река Дунав - между Вития мост и Морска администрация, Национално дружество „Традиция“ клон „Ангел Кънчев“ представи възстановка в памет на саможертвата на ненавършилия 22 години революционер.

По-късно шествието от ученици и граждани потегли към паметника на Ангел Кънчев на ул. „Славянска“, където реч по повод годишнината произнесе и заместник областният управител Детелина Ачева.

Заупокойна молитва бе отслужена от свещеници от Русенската митрополия. В събитието се включиха Общинският духов оркестър с диригент маестро Димчо Рубчев, Елена Димитрова от Вокална школа „Приста“ с ръководител Доротея Бальовска и Младежкият гвардейски отряд към Общинския младежки дом. Водещ на церемонията беше актьорът от Драматичен театър „Сава Огнянов“ Косьо Станев.

Русе отбелязва 151 години от гибелта на Ангел Кънчев

Ангел Кънчев умира на 17 март - 5 март по стар стил 1872 г. През 1868 г. той участва във Втората българска легия в Белград. През лятото на 1871 г. е назначен от Българския революционен централен комитет за помощник на Васил Левски. Играе важна роля при формирането и дейността на Русенския революционен комитет.

В деня на смъртта си Ангел Кънчев трябва да пътува за Букурещ с важна мисия в БРЦК, но на русенското пристанище е предаден и обграден от османската полиция. За да не бъде заловен жив, сам слага край на живота си. Последните му думи са „Да живее България!“.

В града има два паметника на революционера - в близост до лобното му място на бул. “Славянски”, както и пред Русенския университет, чийто патрон е той.

Цветелина Кирилова
399 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини