Проф. д-р Гарабед Минасян: Съгласил си се да седнеш на волана и носиш пълната отговорност на водача!

  • 17 март 2023 15:22

  • 1659
  • 0
Проф. д-р Гарабед Минасян: Съгласил си се да седнеш на волана и носиш пълната отговорност на водача!
© бнт и pixabay

Коментар на проф., д-р ик. н. Гарабед Минасян. Той е популярен учен, макроикономист, професор в Икономическия институт на БАН, бивш член на управителния съвет на БНБ.

Пародия!

Пародия на макроикономическо управление!

Правителството иска да изпее хубава песен, но излиза непоносимо гърлено грачене. Карикатура!

Извинението е: Да, ние сме правителство, но все пак служебно. А аз ще кажа: Служебно, служебно, но все пак сте правителство. Няма длъжност ВРИД Министър. Съгласил си се да седнеш на волана и носиш пълната отговорност на водача!

Чули – недочули, разбрали – недоразбрали, оценили – недооценили, важното е да не стоят със скръстени ръце, а да направят нещо, ето така, за отчет.

Нито дума за оценка и за ефекта от предприетите от самите тях мерки, нито за данъчната система, нито за колосалното изтичане на местни капитали в чужбина. Такива неща не съществуват.

Но пък има купища страхове!

Преценявам мигновената реакция на БНБ като недостойна. Не е ясно чие е това мнение – на говорител, на Управителя, на УС на БНБ, на подуправител. Както и преценката, че твърдения за промяна на курса на лева са „некомпетентни и безотговорни“. БНБ се държи демонстративно настрани от правителството и се интересува единствено от своето спокойствие.

Същевременно загубите от стопанисването на рекордните БВР на страната са също рекордни. Така например за 2021 г. капиталовите загуби се оценяват от самата БНБ на 164 млн.евро, а за 2017-2021 г. те са 450 млн.евро.

Заглавието е на редактора

Последвайте канала на

Аделина Делийска
1659 0

Свързани новини

Водещи новини