Инвестициите на Летище София ще бъдат ускорени, съобщиха от Министерството на транспорта

  • 17 март 2023 14:29

  • 226
  • 0
Инвестициите на Летище София ще бъдат ускорени, съобщиха от Министерството на транспорта
© Novini.bg/ Canva

Инвестициите на летище София ще бъдат ускорени. Това стана ясно след среща на служебния вицепремиер и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев с главния изпълнителен директор на фонд Meridiam и председател на надзорния съвет на „СОФ Кънект“ Тиери До и посланика на Франция Жоел Мейер, съобщиха от пресцентъра на министерството. 

Обсъдени бяха възможностите за разработване на общи транспортни проекти от взаимен интерес. Поет бе ангажимент операторът на летище Мюнхен, който е партньор на концесионера „СОФ Кънект“, да има по-активната роля в проекта за развитие на Летище София.

През февруари от летище София са изпълнени 88 чартърни полета

Вицепремиерът Христо Алексиев постави въпроса за сигурността на летището. От своя страна Тиери До заяви, че концесионерът е предприел необходимите мерки, за да се гарантира сигурността и безопасността на столичното летище и да не се допускат пропуски в бъдеще. Той изрази готовност да работи за превръщането на Летище София в авиационен хъб за региона.

От своя страна посланикът на Франция Жоел Мейер изтъкна важността на подобряването на регионалната свързаност и ненарушаването на веригите на доставки. В тази връзка той заяви, че трети мост над река Дунав, между България и Румъния, е от голямо значение за постигане на тези цели и се ангажира с оказването на необходимата подкрепа в полза на ускоряване проекта.

От столичния аеропорт съобщиха, че общият брой на обслужените пътници на летището през втория месец на годината в достигнал 495 214. Данните сочат, че все още потникопотокът е под нивата от предпандемичната 2019 година. Ръст от почти един процент отчита статистиката за летелите по международни редовни линии с общо преминали 463 405 пътници.

Радина Лазарова
226 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини