Превръщат изсъхнали дървета в художествени пластики, посветени на птиците

  • 17 март 2023 14:02

  • 155
  • 0
Превръщат изсъхнали дървета  в художествени пластики, посветени на птиците
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Три изсъхнали дървета в Южния парк ще бъдат превърнати в художествени пластики, посветени на птиците, от студенти на Националната художествена академия, съобщава на сайта си Столичната община.

По време на своята практика младите хора от специалностите "Резба и "Метал" към Факултета за приложни изкуства и дизайн ще създадат в паркова среда произведения от дърво в комбинация с метал, пояснява БТА.

Младите хора работят под ръководството на доц. Р. Цанев и гл. ас. В. Шишков. Техните проекти са подчинени на птиците, като по този начин тематично са обвързани със средата, в която са поставени – Алеята на птиците в Южния парк.

Петя Танева и Цветан Панайотов представят интерпретация на гнездо с три яйца, монтирана в горната част на една от трите вертикали – универсален символ на живота. Магдалена Стоянова, Маринела Миланова и Георги Камбуров използват традиционна техника от областта на дърворезбата – врязан релеф в ствола на дървото, на което в горната част ще бъде поставена пластика на сова. Върху третата вертикала Василена Станчева ще представи стилизирана композиция „Кълвач“, която ще бъде и препратка към съществуващата в парка пластика „Синигер“. Модулната пластика на Денилин Георгиев представлява пейка, обединяваща трите дървета. Формата и движението са провокирани от реката, която преминава в непосредствена близост до скулптурите.  

Практиката на студентите се осъществява благодарение на сътрудничеството на Столичната община и Националната художествена академия, а за реализирането на идеите съдействат ландшафтен архитект Милена Васева, директор на общинското предприятие „Паркове и градски градини“ на СО, и ландшафтен архитект Ставри Фотев, технически ръководител по поддържане на Южния парк – трета част.

Десислава Станева
155 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини