България ще реагира след посегателството срещу центъра в Скопие: Няма спирачки пред езика на омразата

  • 17 март 2023 12:43

  • 313
  • 1
България ще реагира след посегателството срещу центъра в Скопие: Няма спирачки пред езика на омразата
© Булфото архив
Слушай новината Слушай новината

Президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на ще обсъди с европейските ни партньори действията на властите в Скопие след вчерашното посегателство срещу българския културно-информационен център там и решенията за отхвърляне на имената на българските клубове в Битоля "Иван Михайлов" и в Охрид "Цар Борис III". Това заяви вицепрезидентът Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България ,.

Йотова, съвместно с външния ни министър Николай МилковНиколай МилковНиколай Милков е роден на 10 декември 1957 г. в София.   Завършил е Френската гимназия в София,, коментираха, че не вярват в твърдението на македонските власти, че нападението над българския културен център в Скопие е само криминално деяние, предаде БНТ.

Според вицепрезидента досега всички подобни случаи се представят от властите в Северна Македония като криминално деяние, за да не се търси политически контекст.

"Приемането на френското предложение от страна на Република Северна Македония беше последната позитивна стъпка в процеса на присъединяване и преговори на РСМ към ЕС. Оттам нататък всички действия за мен са връщане назад - от палежа на клуба в Битоля, до посягане на българската културна институция - това е официална институция на българската държава. Всички тези действия са оставени от македонските власти без последствия. Няма нито един знак, че правителството в РСМ иска първо да сложи край пред този невъобразим език на омразата, който продължава да се лее в Северна Македония по отношение на всичко българско, както и конкретни решения на, както те казват - криминални прояви", каза Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България ,.

От външното министерство заявиха, че решенията влизат в противоречие с поетите от Скопие ангажименти за равни права за всички граждани.

"Задминаха се вече ситуациите, при които бяха атакувани български клубове и български организации там. Сега вече и българската държава става обект от вчера на подобни атаки. За мен тенденцията е очевидна и тази безнаказаност поражда склонност към нови провокации и престъпления", заяви Николай МилковНиколай МилковНиколай Милков е роден на 10 декември 1957 г. в София.   Завършил е Френската гимназия в София,.

 

По-рано днес МВнР излезе с позиция по повод на решенията на Скопие за имената на българските клубове в Битоля и Охрид. От външно изтъкват, че от проверени близо 17 000 неправителствени организации, са отхвърлени имената само на двата български клуба.

 

Последвайте канала на

Росица Валентинова
313 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.03.17 | 18:04

1
Няма спирачки пред Сръбските Македонци. Останалите са нормални Македонци.

Добави коментар

Водещи новини