Почистват корито на Стряма край Трилистник, жителите излизат на протест

  • 17 март 2023 11:38

  • 323
  • 1
Почистват корито на Стряма край Трилистник, жителите излизат на протест
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

От понеделник започва почистване на коритото на река Стряма край село Трилистник, съобщи областният управител на област Пловдив Ангел Стоев, предава "Дарик".

Дейностите ще бъдат извършени с техника и средства от държавното дружество „Напоителни системи“, които по закон имат ангажимент да поддържат коригираното корито в тази част на реката.

„Тъй като пловдивското поделение не разполага с необходимата техника, след разговори с министъра на земеделието Явор Гечев и ръководството на държавното дружество постигнахме договореност за решаване на проблема и прехвърляне на машини от Стара Загора и Сливен, които ще осигурят проводимостта на коритата“, обясни областният управител. Той подчерта, че дейностите ще се извършат на база предписанията и под контрола на Басейнова дирекция.

„Разбираме притесненията на хората след тежките наводнения през септември миналата година в района на Карловско. Жителите на селото трябва да са спокойни, защото няма пряка заплаха от наводнение. Определени са няколко критични участъка и преди пролетните високи води предприемаме превантивни действия“, коментира още Ангел Стоев.

По последна информация на медията, въпреки обещанието за почистването на реката от понеделник, жителите на Трилистник ще излезнат на мирен протест в неделя. Именно обраслото с гъста растителност дъно на реката стана причина за скъсването на дигата на няколко места и заливането на селото в ранните часове на 3 септември. 

Протестът на жителите на Трилистник ще се състои на моста на Стряма в 12 часа. Той е провокиран от близо 10-годишното бездействие на отговорните институции.

Както неколкоктратно сме съобщавали в ефира на Дарик, малко повече от 6 месеца от заливането на Трилистник ситуацията с коритото на реката е същата, каквато е и в последните близо 10 години –  местните продължават да се питат река или гора е Стряма, минаваща през селото. А страховете им се увеличават от наближаващото снеготопене и предстоящите дъждове.

6 месеца след наводнението в Трилистник: Институциите бездействат

„Ако до 10 дни не получим категоричен отговор кога реално ще започнат действия по почистването на коритото на река Стряма, то призоваваме всички заедно да бойкотираме изборите и на 2-ри април да не упражним правото си на вот. Притесненията ни, че Трилистник може отново да бъде залято, са огромни и съвсем реални“, заявиха пред Дарик хората от селото.

Чрез протеста в неделя жителите на селото искат да подтикнат институциите най-накрая към отговорност и осигуряване на нормалното им съществуване, без да се налага да живеят в непрекъснат страх от това, че ще им се наложи отново да се спасяват за минути от придошлата вода, а покъщнината им, голяма част от която все още не са възстановили, да бъде тотално унищожена.

Жителите на Трилистник призовават и хората от съседните села да подкрепят протеста им, защото следващият път реката може да залее и техните населени места.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
323 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.03.17 | 11:58

1
Ехееей какво се обаждате от Трилистник. Вие не сте украйнци ,вие сте да плащате данъци и да бутате умрялата икономика у нас, а богатите укри да ползват!

Добави коментар

Водещи новини