Увеличават се желаещите да ползват домашен патронаж

  • 16 март 2023 16:12

  • 291
  • 0
Увеличават се желаещите да ползват домашен патронаж
© GettyImiges
Слушай новината Слушай новината

Повишените цени на хранителните продукти и на горивата, както и липсата на приет годишен бюджет затруднява дейността на домашния социален патронаж. Месечно услугите се дофинансират от местните бюджети, за да не се увеличи таксата за потребителите, информира БНР.

„Предизвикателство за общините е да не изоставят нито един човек, който има необходимост от подкрепа с топла храна”, заяви Росица Димитрова, съпредседател на комисията за социална политика на НСОРБ. Тя е и директор на дирекция "Социални дейности и здравеопазване" в Община Велико Търново.

Димитрова обясни, че за 2022 г. при изразходвани 1 040 000 лева, възвращаемостта от такси е 34% и това показва изключително социалния елемент в тази услуга. „Броят на заявленията на жители на общината, които искат да ползват услугите на домашния социален патронаж, бележи изключителен ръст”, уточни Димитрова.

Във Велико Търново след анализ са определили такса на ден за ползвана храна за различни хранителни пакети. Най-високата цена е 6,40 лв. Хората според размера на пенсиите си могат да изберат определен пакет храна, който искат да получават, за да не се разхищава храна.

За целта общината във Велико Търново не е вдигала данъци. В детската  млечна кухня заплатите на служителите се поемат от държавния бюджет, а за издръжката – закупуване, изготвяне и разнос на храната, купоните не са били повишавани, посочи още Росица Димитрова.

Патронажът остава услугата, която ни показва, че приоритет на държавната и местна политика трябва да бъде оставането на хората в домашна среда, обобщи Димитрова.

70 социално слаби получават топъл обяд по проект на община Чупрене

По думите на кмета на Стралджа Гроздан Иванов липсата на приет общински бюджет налага строги ограничения. "Много трудно е да се работи без бюджет. В момента нямаме право да харчим повече от 1/12, колкото сме харчили миналата година. Тоест, ако миналия февруари сме изхарчили 20 хил. лева за патронаж, тази година имам право да изхарчим точно 20 хиляди лева”, каза Иванов.

Той обясни, че ако миналата година за същите пари са закупували определено количество храна, сега за същата сума могат да закупят почти два пъти по-малко продукти. „И ние какво трябва да направим? Да кажем на възрастните – ще спрем да ви храним, или да им вдигнем таксите, което няма как да го направим”, обясни кметът.

Петя Панайотова - директорът на Дома за възрастни хора в Ямбол, която отговаря за домашния социален патронаж обясни, че са повишени и таксите на потребителите. „Между януари 2022-ра и януари 2023-а – с 26 лева по общата диета на потребителите. Месец януари е 111, 26 лв.", каза Панайотова.

По думите на кмета на община Болярово Христо Христов през януари и февруари са предоставили за социалния патронаж допълнително по 12 хил. лева, за да могат таксите да останат 2 лева на ден за потребителите. Разликата до пълната стойност - 3,20 лв., се поема от общината.

"Към момента задържаме тези такси. Само януари и февруари сме дали около 12 000 лева за тази дейност”, каза Христов и пресметна, че до края на годината сумата ще е около 60-70 хил. „При приемането на бюджета, когато дойде време, трябва да бъдат предвидени, да бъдат гласувани, за да може да остане тази услуга", каза кметът на Болярово.

Калина Христова
291 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини