Синдикатите: Решението на съда за нощния труд ощетява работещите в МВР и затворите

  • 15 март 2023 15:55

  • 271
  • 4
Синдикатите: Решението на съда за нощния труд ощетява работещите в МВР и затворите
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

С решението на върховния съд за заплащане на нощния труд, работещите в МВР и затворите са ощетени, коментираха за БТА от Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) и Синдиката на служителите в затворите.

По-рано днес в тълкувателно решение Върховният касационен съд (ВКС) записа, че при отчитане и заплащане на положените часове нощен труд от служители на Министерството на вътрешните работи (МВР) не са приложими разпоредбите на Кодекса на труда и на Наредбата за структурата и организацията на работната заплата. 

Според магистратите в закона за МВР няма празнота относно продължителността на работното време. Така осем часа дневно означава осем астрономически часа, независимо от частта на денонощието, в която работният ден се разполага. 

Решението на ВКС повтаря несправедливостта, записана в Закона за МВР от 2020 г., коментира за БТА председателят на СФСМВР Валентин Попов. По думите му именно с тези текстове държавните служители в МВР за пореден са били ощетени. УС на СФСМВР изразява дълбокото си съжаление и разочарование от това решение, каза Попов.

В момента десетки служители на МВР водят дела за неизплатен нощен труд. Всички те ще загубят в споровете пред съда и изработеният труд ще им бъде изплатен по по-неблагоприятния текст, посочи Попов. Той поясни, че според КТ положени седем часа нощен труд се заплащат като отработени осем часа. Служителите на МВР са ощетени, защото според закона за МВР, за да бъде платено за осем часа, трябва да бъдат изработени осем часа, каза още председателят на СФСМВР.

ВКС: Нощният труд на полицаите да се отчита по Закона за МВР, а не по Кодекса на труда

Решението на ВКС от днес засяга и синдиката на служителите в затворите. Цветан Михайлов, член на УС на синдиката, коментира, че униформените служители в затворите, арестите и съдебните охранители ще бъдат ощетени. Така те ще работят при по-небалгоприятни условия, посочи той.

Интересно е да се видят и сравнят мотивите на законодателя при приемането на измененията в ЗМВР - веднъж за приемането на такъв коефициент, и втори път - за премахването му в период от няколко години. Това е твърде малко, за да се направи оценка на въздействието от промените. Което говори преди всичко за непоследователна политика по отношение третирането на служителите и, на втори план, финансови мотиви, целящи икономии за сметка на полицаи и надзиратели, каза още Цветан Михайлов.

По думите му през две-три години се правят промени на законодателството по отношение на социалния пакет. Това създава несигурност, демотивация и напрежение в сектора.

Константин Тодоров
271 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Стига лъгахте

2023.03.15 | 16:04

1
Пъдарите не работят, нито през деня, нито нощно време.
Стига лъгахте

2023.03.15 | 16:41

4
Долния пъдар, обираха ме два пъти и двата пъти пъдарите бехте съучастници. И закрихте "разследването" след половин година "по липса на улики". Та, що си не ЕПМ?

2023.03.15 | 16:23

2
когато те оберът не знам на кой господ ше молиш да ти намерят откраднатото , тогава им го кажи

2023.03.15 | 16:32

3
ами като държавата не дава от народа ше си ги вземат май ...

Добави коментар

Водещи новини