Проф. Вл. Чуков за novini.bg: Русия отбелязва 1101-годишнина от приемането на исляма в страната в град Болгар

  • 14 март 2023 15:18

  • 2793
  • 0
Проф. Вл. Чуков за novini.bg: Русия отбелязва 1101-годишнина от приемането на исляма в страната в град Болгар
© бнт, личен архив

Коментар за novini.bg проф. Владимир Чуков, известен арабист, университетски преподавател и учен в областта на политиката на Близкия Изток и исляма.

В началото на този месец в руското министерство на външните работи се е провела среща на представители на групата за „Стратегическа визия Русия-ислямски свят“ с посланици на държави-членки на Организацията за ислямско сътрудничество. Последната е форум, създаден през 2006 г. от бившия руски премиер Евгений Примаков. След започването на агресията в Украйна и изолацията на Москва в международен план Кремъл все по-ясно поставя акцента в развитието на отношенията с ислямския свят. Очевидно е, че властите в Татарстан и лично райсът /президент-бел.авт./ на този субект на Руската федерация Рустам Маниханов са натоварени да бъдат един от изпълнителите на тази външнополитическа аспирация на Кремъл.

Председателката на Агенцията за инвестиционно развитие на Татарстан Талия Минулина, известна с близките си отношения с настоящия президент на Татарстан оповести подробности за планираните за тази година инициативи от „Русия-ислямски свят:КазанФорум“. В столицата Казан ще се проведе на 18-19 май бизнес форум. Прави впечатление, че една от водещите теми ще е „ислямско банкиране“, често влизаща в дневния ред на амбициозната Минулина още преди войната в Украйна. Запознати отбелязват, че при многобройните срещи на Маниханов и Минулина с бизнесмени в ислямски страни е

бил поставен въпроса за привличане на инвестиции по линия на т.нар. „ислямско банкиране“ в Русия.     

Интересното в програмата, според организаторите, е традиционното отбелязване на приемането на исляма в Русия. Всъщност миналата година беше честван юбилеят 1100 години от приемането на исляма от Волжка България. Случаят беше съпътстван с откриването на реновираната Булгар джамия, чийто строеж започва през 90-те години 20-ти век.

Тазгодишното събитие ще се проведе в присъствието на религиозни лидери от цял цял свят.

Двудневната инициатива /20-21 май/ ще завърши със специална церемония в град Болгар, столицата на Волжка България. /В официалното съобщение се говори единствено за „античния град Болгар“/. Там ще бъдат изложени 11 частици от различни предмети, принадлежали на пророка Мохамед. Видно е, че Москва иска да превърне Татарстан не само в център на руския ислям /в конкуренция с Чечня/, но и в дестинация на световен религиозен ислямски туризъм.                  

Аделина Делийска
2793 0

Свързани новини

Водещи новини