Започва реставрацията на минералната баня в "Овча купел"

  • 13 март 2023 13:48

  • 650
  • 0
Започва реставрацията на минералната баня в "Овча купел"
© Булфото

Започва ремонтът на емблематичната баня в "Овча купел" в София, която повече от 40 години тъне в разруха.

Близо 8 млн. лв. ще струва реновирането на този архитектурен шедьовър, като се запази автентичния му облик, каза шефът на СОС Георги Георгиев. 

Инвестиционният проект за адаптация и реставрация на сградата на минерална баня „Овча купел“ предвижда тя да съществува като рекреативен център с активно използване на минералната вода.

С договор Държавата прехвърля безвъзмездно на Столична община правото на собственост върху имота. През 2020 г. от НИНКН са съгласувани виза и задание за проектиране за Адаптация и реставрация на сградата на минерална баня.

В резултат на реализирането на проекта в сградата ще се обособят две зони. Първата е зона „Рекреация“, която ще е разположена в сутерена и на партерния етаж. Зона „Наука“ също ще е на първия етаж, но ще продължи и в подпокривното пространство. Тук ще и Центърът за върхови постижения в областта на научните изследвания.

Архитекти: Да се прекрати обществената поръчка за реставрация на минералната баня „Овча купел“

В Рекреативния център ще се предлагат услуги с използване на минерална вода за подобряване на здравния и емоционалния статус на гражданите. На ниво сутерен са предвидени помещения за релакс, за масажи и за сауни. На ниво партер, със съществуващите басейни, ще се изгради термална зона – за интензивен воден масаж, за водна гимнастика, топли басейни и други. В Центъра за върхови постижения ще се извършват независими фундаментални и индустриални научни изследвания.

На първия етаж са предвидени визуална зала за VR демонстрации, конферентна зала, компютърна зала, заседателна зала и работни кабинети.

 

На втория етаж ще се обособят лаборатория "Социални иновации, рекреативен хюмън дизайн и нишов туризъм“, лаборатория „Анализ, дигитализация и реставрация на аудиовизуално наследство“ и Център за продължаващо образование.

Минералната баня в кв. „Овча купел“ е едно от най-значимите технологични съоръжения в архитектурното творчество на арх. Георги Овчаров, изградени на територията на София. Банята функционира до края на 80 -те години на 20-ти век, след което е затворена и поради неподдържане, започва да се руши.

През 2019 г., с договор е прехвърлено безвъзмездно от Държавата, чрез Областния управител на област „София“, на Столична община правото на собственост върху двуетажната сграда на минерална баня „Овча купел“, с цел нейното реновиране. Столична община и Регионален исторически музей – София предприемат незабавно действия за опазването на архитектурно-строителна недвижима културна ценност с категория „местно значение“.

 

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
650 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини