Сиренето и кашкавалът от мляко в магазина, с надценка 20%, трябва да струва съответно 20 лв. и 26 лв. за кг

  • 13 март 2023 09:12

  • 689
  • 4
Сиренето и кашкавалът от мляко в магазина, с надценка 20%, трябва да струва съответно 20 лв. и 26 лв. за кг
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

“Всички големи вериги ликвидират малкия и среден бизнес в страната. Те имаха по 1,5 млн. до 3 млн. лв. бюджет, за да губят. Това нещо ликвидира българското предлагане”, заяви председателят на Националната асоциация на оранжерийните производители Велин Георгиев в предаването “Тази сутрин” по бТВ.

Той добави, че оранжерийното производство е много слабо. “Очакваме цените след 45 дни да минат в друго положение. Тогава ще излезе нашето производство и тогава ще можем да се конкурираме. Прогнозите са - най-високи са цените около Великден и Гергьовден”, каза Георгиев.

Всички производители са притеснени дали ще си покрием част от загубите. Някой трябва да покрие разликата, за да може да се купува евтино в магазините”, подчерта той.

“В цената се отразяват и помощите. Нашите конкуренти от ЕС получават много по-големи помощи и ние не сме конкурентноспособни. Това е непривлекателен бизнес. Друго, което българите трябва да разберат, че като си купуват вода под формата на сирене или евтин кашкавал, който няма общо с кашкавал по рецептура, те нямат същата хранителна стойност”, каза председателят на Асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров.

Според него сиренето и кашкавалът от мляко в магазина, с надценка 20%, трябва да струва съответно 20 лв. и 26 лв. за килограм.

“Подкрепете родното производство, защото скоро няма да го има и ще го търсите. Държавата в скоро време ще дава пари на хора, които се занимават с производство, но няма да има кой да ги вземе”, добави Зоров.

Той коментира и тавана на надценката на основни продукти, който ще се предложи от управляващите. "Може би ще е едно междинно решение до успокояване на потребителските нагласи. Смятаме, че това трябва да стане, за да няма допълнителен натиск над производителите. Краставици и домати няма, това ни чака и след около пет месеца с млечните продукти. Ще се консумират само чужди продукти с различни етикети и един и същи пълнеж", каза Зоров.

Икономисти: Преминахме пика на инфлацията при храните

Десислава Станева
689 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Смешна Държава

2023.03.16 | 20:13

4
Срамота

2023.03.13 | 17:12

3
От няколко месеца не купувам сирене и кашкавал. Все още съм жив и здрав. Ако някога хубавите млечни продукти поевтинеят до 12-14 лв. бих си купил отново. За сега се въздържам.
Християн

2023.03.13 | 12:24

2
От какво друго се прави кашкавала ? От сока на киселото зеле ли ? цената трябва да бъде максимум 12 - 13 лв. / кг.

2023.03.13 | 10:00

1
platen bokluk edin kilogram sirene se pravi ot 5 litra mliako koeto struva 5 leva i 5 leva da se napavi 10lv na 10lv prestapnik 20 procenta nadcenka 20 lv li pravi prestapnik

Добави коментар

Водещи новини