Водещите новини! В защита на съветската диктатура в България. Втора нощ на протести в Грузия срещу закон по руски модел (и още…)

  • 09 март 2023 13:12

  • 937
  • 4
Водещите новини! В защита на съветската диктатура в България. Втора нощ на протести в Грузия срещу закон по руски модел (и още…)
© Булфото/Twitter/Novini.bg

   ***   

   Водещите новини за деня до 13.00 ч.,   
   на 9 март   

 

Демонстранти окупираха пространството около Паметника на Съветската армия в София заради плановете за неговото премахване.

Както е известно, Общинските съветници от комисията по образование и култура гласуваха  "за" демонтирането на монумента и за преместването му. С осем гласа "за", нула "против" и един "въздържал се" общинските съветници дадоха зелена светлина за демонтирането на 45-метровия паметник. За това гласуваха от "Демократична България", като подкрепа дойде и от ГЕРБ. Против се обявиха от БСП, като те демонстративно напуснаха залата преди гласуването.

Демонстранти се събраха пред Паметника на съветската армия в негова защита

***

Яйца и червена боя полетяха към сградата на Столична община в защита на Паметника на Съветската армия.

Там се провежда протест в защита на монумента. Политическите формации „Възраждане“, „Мир“, „Левицата“ и „Атака“ и техни симпатизанти смятат, че темата с преместването на монумента не бива да измества дневния ред на обществото.

Пред самия паметник в столицата има жива верига от хора, които искат да запазят съветския монумент.

Протестиращи нашариха сградата на Столична община с домати и яйца

***

Междувременно в Грузия…

Демонстранти и полиция влязоха в сблъсъци за втора поредна вечер по време на антиправителствените протести в грузинската столица, предадоха агенциите.

По данни на министерството на вътрешните работи 77 са общо задържаните по време на първите сблъсъци във вторник вечерта, които избухнаха след приемането на закона на първо четене.

Нормативният акт предвижда организации, получаващи повече от 20 процента от финансирането си от чужбина, да бъдат задължени да се регистрират като "чуждестранни агенти", в противен случай да им се налагат значителни глоби.

Втора нощ на протести в Грузия

***

Софийският градски съд отложи разпоредителното заседание по делото срещу Димитър Желязков и още няколко души. Той е обвинен като ръководител на организирана престъпна група, занимавала се с изнудване, принуда чрез заплахи, палежи и разпространение на наркотици. Прокуратурата твърди, че групата е действала от януари 2013 до 2 август 2018 г. в Бургас, Ямбол, Несебър и Слънчев бряг.

За четвърти път делото срещу Митьо Очите не тръгна в съда

***

Украйна е свалила 34 от общо 81 ракети, както и четири дрона, изстреляни от Русия в рамките на нова вълна от масирани удари срещу нейната "критична инфраструктура", съобщи днес главнокомандващият на украинските въоръжени сили генерал Валерий Залужни, цитиран от Франс прес.

Украйна е свалила 34 ракети и 4 дрона след руската атака тази нощ

***

"Врагът изстреля 81 ракети, опитвайки се отново да сплаши украинците, връщайки се към жалката си тактика", написа държавният глава в Телеграм.

Зеленски: Русия се връща към жалката си тактика, опитва се да сплаши украинците

***

Той обвини лидерът на СДС Румен Христов в оповестяване на невярна информация, а именно, че съдебната реформа не е минала заради липса на кворум.

"Всъщност ГЕРБ я блокираше, председателят на НС направи така, че тя да не се случи. Задавам си въпроса кои са хората, вярващи на ГЕРБ. Как може да им вярват след инфраструктурните кражби? Не разбирам. Коалицията ПП - ДБ е шанс за България да промени това, което се случваше последните години", заяви още Митев.

Митев (ПП): Ще предложим правителство по европейски път, може и да е на малцинството

***

Граждани се събраха на шествие в София в подкрепа на правата на жените. Демонстрацията завърши пред сградата на Народното събрание. 

Първоначално те се бяха събрали пред НДК, след това преминаха по бул. "Витоша" покрай сградата на Съдебната палата и, после, покрай сградата бившия Партиен дом, предава БТА.

Шествие за правата на жените в София, скандираха "Не искаме цветя, а искаме права"

***

 

Последвайте канала на

Novini.bg
937 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2023.03.09 | 14:59

4
Аман от червени бабички като обичат толкова русия да заминават на момента с първия влак.
ракет

2023.03.09 | 14:58

3
ПРОАМЕРИКНСКА МЕДИЯ СТЕ ВИЕ
Misirki

2023.03.09 | 14:38

2
Greshka,po amerikanski model.Da vi v shushumigite geiski.
Ха

2023.03.09 | 14:05

1
Абе журналистите стига писах те простотии ами то съветски съюз няма вие пишете за съветска диктатура смешни и жалки некадърници

Добави коментар

Водещи новини