Как ще работи системата за ранно известяване у нас?

  • 09 март 2023 08:02

  • 965
  • 2
Как ще работи системата за ранно известяване у нас?
© Нова тв
Слушай новината Слушай новината

В света все още няма система, която да известява за предстоящо земетресение. От днес започва доизграждане на системата за ранно известяване у нас – това е системата, която чуваме на 2 юни. Това обяви главен комисар Николай Николов, бивш шеф на Пожарната съветник и настоящ политическия кабинет в МС, в ефира на Нова телевизия.

По думите му до средата на годината следва да се изгради и да се изтества системата.

"Има приложения върху различни платформи, които регистрират трус до 200 км и с аванс 3-4-5 секунди могат да кажат, че се е случило такова. Подобна информация не е предназначена за евакуация. По-скоро е за автоматичните системи, спиране на тока, асансьорите”, обясни Николов.

„Системата BG Alert ще бъде на интернет основа. Освен съобщение, ще се получават и указания”, обясни той.

"Около 50 и повече процента от населението на България ще може да получава речева информация по тези системи. Гръбнакът на тази система са висоговорителите и сирените, които сме чували. На следващо ниво са медиите. Отделно в тази система има 28 000 абоната – ръководители на държавата", каза още той.

И България се намира в силно сеизмична зона! Какво означава това?

„Системата сама по себе си е замислена да предупреждава за въздушна опасност. Тогава е било това основното. Към момента се развива – за бедствия и други подобни катаклизми”, допълни още той.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
965 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
БОМБИ С НАПАЛМ

2023.03.09 | 11:39

2
ЗАТОВА ЩЕ ВИ ТРЯБВА СИСТЕМА!

2023.03.09 | 09:44

1
готвим се за wойна ама скришно, румънците са по-напред

Добави коментар

Водещи новини