Зърнопроизводителите искат среща с Гълъб Донев, в противен случай стачка

  • 07 март 2023 10:15

  • 568
  • 3
Зърнопроизводителите искат среща с Гълъб Донев, в противен случай стачка
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Зърнопроизводителите притеснени от вноса на украинско зърно. Радостина Жекова, представител на зърнопроизводителите в Добруджа коментира пред БНТ, че 13 милиона тона зърно годишно произвежда България и то залежава в складовете.

Вносът от Украйна е на ниска себестойност. Няма регламент у нас кой внася украинското зърно и къде се съхранява, по думите й. От МЗХ са обещали такъв регламент и да стане ясно кой внася зърно от Украйна , къде го обработва и пласира. У нас в момента има с 1,2 милиона тона повече стока. 13 милиона тона годишно ние произвеждаме, а консумираме до 3 милиона тона на година. Секторът се опасява от фалит, според Жекова . В България е внесено украинско брашно, а какво е качеството му - не е ясно.

Зърнопроизводителите у нас се готвят за протест

Станимир Станчев, производител от Русе смята, че проблемът ще се задълбочава. Според него голяма част от зърното остава у нас. Не се знае какви храни консумираме. Ние сме в стачна готовност и чакаме среща с министър-председателя, каза Станчев. След тази среща те ще решат как ще действат. Всичко се вдига, само нашата цена намалява, оставени сме на произвола на съдбата, недоволен е той.

Марияна Кукушева от браншовия съюз на хлебарите и сладкарите каза, че няма внос у нас на украинско брашно, нито внос на украинско зърно за брашно. То се използвало за фураж, тъй като не отговаряло на фитосанитарните изисквания. Проблемът може да се реши според нея в диалог с изпълнителната власт.

Българският хляб се прави от българска пшеница, категорична бе Кукушева. В момента нямало търсене на пшеница. Хлябът подлежи на ежедневен контрол, по думите й. По време на войната украинското зърно е загубило част от своите качества. Хлябът е единствената стока, която е запазила цената си 8 месеца. Заради нулевото ДДС няма скок в цената. Това обаче не означава замразяване на цената. Ако има ръст в цената на насъщния, то ще е заради ръст на заплатите в сектора.

Калина Христова
568 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
БИЛЯНА

2023.03.14 | 11:59

3
Хора какво чакате блокирайте цялата страна като гърците,не го ли направите само ще ви обещават както винаги са го правили.
PaulaFox

2023.03.07 | 11:34

2
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 23 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id369032

2023.03.07 | 10:28

1
И кви са тия зърно производители? Арендатори-желаещи скъп хляб за Народа ли?

Добави коментар

Водещи новини