Проф. Каприев: Не виждам случай "Морфов", виждам случай "Народен театър" и случай "българска култура"

  • 02 март 2023 12:37

  • 3729
  • 3
Проф. Каприев: Не виждам случай "Морфов", виждам случай "Народен театър" и случай "българска култура"
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

"Не виждам случай "Морфов". Виждам случай "Народен театър" и случай "българска култура". Това каза в интервю за БНР проф. Георги Каприев, специалист по средновековна, византийска и антична философия, изследовател на съвременния български театър.

Народният театър е национална институция и неговото здраве е симптом за здравето на обществото, смята той: "Не искам да говоря за жертви, за конкретните лица. Всичко това са симптоми. Основното е, че се разрушава националната институция Народен театър. Като се обърне колата, пътища много. Аз съм песимист, че казусът ще има бързо решение. Ще се затъва, докато водата мине над шията."

Морфов беше катализаторът на това, което неизбежно щеше да стане, заяви проф. Каприев: "Василев вече се търкаля надолу и за него директорската игра завършва. Той няма правилен ход оттук нататък."

Според Каприев, Морфов е реагирал спрямо Велислава Кръстева по "екстремен начин, може би не безкрайно адекватен". Личната му позиция обаче е преминала в "общокултурен дебат, или сблъсък".

Става дума за "сблъсък, в който се поставя под въпрос смисълът, характерът и начинът на съществуване на културата, в частност на театралната", смята Георги Каприев.

Протестиращи в подкрепа на Морфов: Мафията е в Народния театър!

Чрез казармени методи този театър вече е бил управляван, коментира проф. Каприев: "Който си въобразява, че става дума за конфликт, за един театър в София, дълбоко греши или се опитва да фалшифицира ситуацията."

Уволненият режисьор "има чудеса зад гърба си в българския театър", каза още Георги Каприев.

Александър Морфов има огромна "вина" за спечелването на конкурса за директор от страна на Васил Василев, изтъкна философът: "Той дойде с неговото име, развято като байрак, за да го уволни дисциплинарно."

Театралната работа е лице в лице. За страх говорят големи имена в българския театър днес, отбеляза още проф. Каприев.

По думите му "сред нашата интелигенция има твърде малко интелектуалци". Според него са налице "тактически действия без стратегия": "Няма разбиране в българското общество. Българското общество по силата на множество фактори, и политически, се връща в състоянието си на индивидуално оцеляване, което е отвратително, защото е за сметка на всички останали."

Каприев призова да се спре сриването на Народния театър, за да не се стигне до положение "в следващите 10-15 години да се опитва да възстановява физиономията си".

Константин Тодоров
3729 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Stamatis

2023.03.02 | 12:52

1
Че тази не е за там е верно, НО Морфон не го прави от големи нравствени подбуди, както твърди Каприев! Просто скверен характер и алкохол правят това! Има начини да протестираш и действаш по европейски, както всики обичат да казват, но никой не действа така у нас, в това число и прехваления "мъченик" Морфов!
малеееееееее

2023.03.02 | 12:52

2
голямРев за тояППедал!!!
Да бр

2023.03.02 | 17:15

3
Де да има повече такива ППедали.

Добави коментар

Водещи новини