Все повече жилищни застраховки у нас

  • 25 февруари 2023 21:35

  • 735
  • 1
Все повече жилищни застраховки у нас
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Сериозен ръст на жилищните застраховки у нас. Според брокерите интересът към тях се наблюдава обикновено след природни бедствия, както при наводнението в Карлово от миналата година, така и сега след разрушителното земетресение в Турция този месец.

Марияна Веселинова живее в двустаен апартамент в Русе. Застрахова го всяка година като сумата, която заплаща, не надхвърля 70 лв. Наскоро ѝ се е наложило да се възползва от обезщетение.

Много хора обаче не могат да си позволят застраховка на жилището и се надяват да не им се налага да търсят помощ или обезщетение, пише БНТ.

Драстичен скок в застраховките предвижда нов спорен законопроект

През последните седмици все повече русенци търсят варианти да застраховат имуществото си. Застрахователите обясняват, че хората искат сигурност и спокойствие.

"По-скоро не ги притесняват наводненията, а земетресенията. Земетресението не го водят точно природно бедствие, а природно явление, затова при всеки един застраховател рискът "земетресение" е отделно", заяви Евгения Иванова, застрахователен брокер.

В случай на риск собственикът е длъжен писмено да уведоми застрахователното дружество в тридневен срок.

"Завежда се претенция. От момента, в който са подадени всички документи, тече 15-дневен срок. До 30 дни максимум се е случвало да се изплати застрахователно обезщетение", каза още Евгения Иванова.

Годишната застраховка за двустайно жилище с пазарна цена от 60 000 лева и застраховка на мебели и техника за не повече от 8000 лв. е около 70 лева.

Цветелина Кирилова
735 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.02.25 | 22:11

1
застраxoвката не важи за зeметресение, за другите щети е направено, така че да не можете да ги докажете по никакъв начин

Добави коментар

Водещи новини