От КНСБ предлагат четири стъпки срещу спекулата в цените

  • 25 февруари 2023 12:37

  • 1323
  • 5
От КНСБ предлагат четири стъпки срещу спекулата в цените
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Четири конкретни стъпки, които да помогнат в борбата с нелоялните търговски практики и спекулата в ценообразуването на основните продукти предлагат от Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ).

В своя позиция, изпратена до медиите, от синдикалната организация изразяват готовност за съдействие при изготвянето на конкретните мерки, политики и инициативи за борба с нелоялните практики и спекулата в цените по веригата на доставка.

В ролята си на основен участник в социалния диалог КНСБ предлага четири стъпки. Първата е представяне на цените на основните хранителни и нехранителни продукти по схемата „нето – нето“. Това ще позволи адекватното сравнение на себестойността на отделните стоки без наличието на различните административни разходи като реклама, логистика, складово съхранение. Изпълнението на тази стъпка ще успокои потребителите, че не са жертви на спекулация, а от друга страна ще позволи на търговците да докажат, че не използват нелоялни търговски дейности, аргументират се от КНСБ.

Икономист: Когато цената е двойно по-висока на щанда, очевидно има картелно съглашение

Като втора стъпка синдикатите предлагат да се въведат еднакви срокове на промяна на цените и на изплащане за доставка по цялата верига. Това ще помогне да се елиминира възможността за завишаване на цените между отделните участници с оглед забавяне и използване на времевия период като неконкурентно предимство.

КНСБ настоява и да се проверят начините, чрез които се допускат нови участници на пазара в различните сектори. Трудната възможност за навлизане на нови участници, в комбинация със сключени дългосрочни договори, създават условията за картелни договаряния, е позицията на синдикалната организация.

Четвъртата стъпка е в посока осветляване на връзката „качество-цена“. 

Всички стоки, които влизат в категорията „малоценни блага“, трябва да бъдат обект на сериозен контрол и ревизия от гледна точка на ценообразуването им.

Според нас, ако тези предложения бъдат взети предвид от регулаторните органи, ще се изсветли начинът на образуване на цените по цялата верига на доставка, което е много важна стъпка за възвръщане на доверието на потребителите в пазарната икономика, допълват от КНСБ.

 

Росица Валентинова
1323 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
ИСТИНАТА

2023.02.25 | 18:15

5
"Другари-господа" от "КНСБ", този ПРОБЛЕМ в България ще се ОПРАВИ тогава,когато "депутатската"ЗАПЛАТА стане ТРИ ПЪТИ МИНИМАЛНАТА РАБОТНА ЗАПЛАТА !!! Да направим ТОВА и ВСИЧКО по най-бързият начин ще бъде ОПРАВЕНО ,още ПЪРВИЯТ ДЕН,МИНУТА на НОВИЯТ "ПАРЛАМЕНТ"!!! ПОВЯРВАЙТЕ ни !!!!
ГОЧО БУЛГУРА

2023.02.25 | 14:15

2
ПОЛИТИЧЕСКАТА. БАНДА. УПРАВЛЯВАЛА. БЪЛГАРИЯ Е. ФАКТИЧЕСКИЯТ КАРТЕЛ ГРАБИЛ НАРОДА. ЧРЕЗ ПОРОЧНИТЕ. СИ. ЗАКОНИ. И РАЗПОРЕДБИ. ЕДИНСТВЕННО. ТЕ. СЕ. ОБЛАГОДЕТЕЛСТВАХА ПРИ ДЪЛГОГОДИШНИЯ. СИ ПАШАЛЪК. ВЪВ. ВЛАСТА.

2023.02.25 | 17:20

4
✌✌✌✌✌
ГОЧО БУЛГУРА

2023.02.25 | 14:18

3
ПОЛИТИЧЕСКАТА. БАНДА. УПРАВЛЯВАЛА. БЪЛГАРИЯ Е. ФАКТИЧЕСКИЯТ КАРТЕЛ ГРАБИЛ НАРОДА. ЧРЕЗ ПОРОЧНИТЕ. СИ. ЗАКОНИ. И РАЗПОРЕДБИ. ЕДИНСТВЕННО. ТЕ. СЕ. ОБЛАГОДЕТЕЛСТВАХА ПРИ ДЪЛГОГОДИШНИЯ. СИ ПАШАЛЪК. ВЪВ. ВЛАСТА.
В

2023.02.25 | 13:12

1
Те са най големите мушеници и крадци,после се оплакват.

Добави коментар

Водещи новини