Лидия Йорданова: Говоренето срещу социолози е вече традиционно

  • 22 февруари 2023 12:42

  • 657
  • 0
Лидия Йорданова: Говоренето срещу социолози е вече традиционно
© личен архив, pixabay

Коментар на Лидия Йорданова, социолог, собственик и управител на "Екзакта Рисърч Груп", регистрирана през есента на 2013 г. Тя е дългогодишен директор на НЦИОМ при Народното събрание /1999-2013г./

Уважаеми приятели, ние от „Екзакта”

взехме решение да не огласяваме данни в хода на предстоящата предизборна кампания за парламентарния вот на 2 април.

Можем да си го позволим, понеже нямаме договорни отношения с политически партии или с медии. Пояснявам, заради онези, които заеха героични пози в социалните мрежи, а и извън тях, твърдейки, че на 5 февруари сме огласили партийно финансирани данни, които са „пипнати” в нечия угода.

Десетина дни след нас, други две агенции съобщиха близки до нашите данни за двете големи коалиции, които се конкурират за победа на вота, както и за рейтингите на лидерите на основни партии. И какво от това?

Не чакаме извинения за вредителството срещу агенцията ни. Има съд, в който можем да търсим правата си. При една перманентна кампания през последните години, говоренето срещу социолози е вече традиционно за замърсения ни предизборен пейзаж.

Ние от "Екзакта" вършим работата си по един единствен начин-съвестно. Именно това ценят клиентите ни, които се нуждаят от обективна информация.

Не искаме в предстоящата кампания да даваме поводи за упражнения над данните ни от хора, които не могат да се справят с математическото действие „събиране”, нито от такива с наранено его поради спада на личните им рейтинги.

По реакциите на изследването, което огласихме на 5 февруари, при закриването на 48-то Народно събрание, съдим, че далеч преди началото на кампанията вече има силно нездрава среда, където всякакви хора се надпреварват да се обозначат като партийно съпричастни към някого, коментирейки данни от изследвания.

Проведохме изследване в период пълен с въпроси, очаквания и амбиции. Имаше намерения, но не и учредена коалиция между ПП и ДБ, не беше ясно кои нови партии ще се регистрират за вота и т.н. Това не попречи да изпитаме на гърба си тежка предизборна истерия, при която социологическите данни се ползват като политическо оръжие за громене на политически опоненти и социолози.

Отказваме да бъдем част от всичко това!

Иска ни се да вярваме в скорошна нормалност, при която професионалният морал и човешката етика ще бъдат уважавани, а клакьорството и изборното интригантство ще бъдат лош атестат.

Аделина Делийска
657 0

Свързани новини

Водещи новини